bekeken: 1035 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

CCV: Keurmerk anti-diefstal voertuig strenger

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 3 juni 2019, 15:49

Leestijd: < 1 minuut

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) scherpt per 1 juli 2019 de eisen van het Keurmerk Voertuigbeveiliging aan. Voor veel nieuwe automodellen is vanaf dan een extra maatregel nodig om het certificaat te verkrijgen. Aanleiding is het groeiende aantal diefstal dat voorkomt uit keyless entry.

De eigenaar van zo’n voertuig hoeft de contactloze autosleutel slechts bij zich te dragen om de auto te openen. Dat biedt gebruiksgemak, maar het draadloze signaal blijkt in veel gevallen makkelijk te verlengen, waarna starten en wegrijden een fluitje van een cent zijn. Deze relay attack “blijkt inmiddels populairder dan het intikken van het autoruitje”, zegt het CCV.

Remedie

Verzekeraars gaan verschillend om met auto-inbraken zonder schade. Samen met hen, afnemers, leveranciers, leasemaatschappijen en certificatie-instelling Kiwa SCM heeft het CCV daarom de eisen voor het keurmerk Voertuigbeveiliging aangepast. Vanaf 1 juli 2020 is voor alle auto’s met keyless entry een extra maatregel nodig.

Tips als ‘sleutel bewaren in een metalen doosje’ zijn volgens adviseur Martine Hoofwijk van het CCV geen echte oplossing. De remedie moet vooral komen van de voertuigindustrie zelf. “De maatregel mag niet afhankelijk zijn van menselijk handelen, maar moet een permanente oplossing bieden. Door de eisen aan te scherpen, hopen we de autofabrikanten en leveranciers uit te dagen.” Zo zijn sleutels in de maak met bewegingsdetectie, die zichzelf na een aantal seconden uitschakelen. Ook retrofit maatregelen in een voertuig dat gevoelig is voor relay attack behoren tot de mogelijkheden.

Risico

Een certificaat Voertuigbeveiliging dat vóór 1 juli 2019 is afgegeven aan een autobezitter mét keyless entry blijft geldig. Wel kan een verzekeraar aanvullende maatregelen eisen om diefstal via onderschepping van signaal te voorkomen. Martine Hoofwijk: “Ik vind het vooral belangrijk dat de autobezitter zich bewust is van het risico. Ik adviseer eigenaren met een keyless entry/start systeem om op zoek te gaan naar passende maatregelen.”

Tags: , , , , ,

Focwa mede-ondertekenaar…BMW Group deelt anonieme…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties