bekeken: 816 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

China proeftuin voor zelfrijdende auto

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 27 november 2018, 09:46

Leestijd: 2 minuten

Het is dringen op de Chinese markt voor zelfrijdende auto’s. Niet alleen Chinese, maar ook Duitse autofabrikanten maken volop gebruik van de mogelijkheden die elders niet voorhanden zijn.

Dat constateert Het Financieele Dagblad zaterdag 24 november in een reportage in de bijlage Futures. Op negen verschillende plekken in China wordt op dit moment getest met zelfrijdende auto’s en connected driving.

Wuxi

Met name Wuxi, zo’n honderd kilometer ten westen van Shanghai, is in trek. Het is van alle negen testlocaties de enige waar tests met zelfrijdende auto’s in het ‘echte’ verkeer mogen plaatsvinden. Het gaat om een gebied van 170 vierkante kilometer, met in totaal 226 kruispunten.

Het is een uitdagende omgeving om zelfrijdende auto’s te testen, want Chinese autobestuurders staan niet bepaald bekend om hun onberispelijke rijgedrag. “Het rijgedrag is hier anders”, citeert het FD Alexander Pesch, hoofd geautomatiseerd rijden van Audi China. Dat was dan ook de reden om juist hier te gaan testen. “Wij willen tegemoetkomen aan de behoeften van onze consumenten, waar dan ook ter wereld.”

Automatisering

In China krijgen autofabrikanten alle ruimte te experimenteren. “In Europa moet er eerst een 100 procent oplossing zijn voor alles”, zegt Pesch. De buitengewone omstandigheden in het Chinese verkeer helpen ook om de systemen slimmer te mkaken. “Hier kom je bijvoorbeeld ook voetgangers op de snelweg tegen”, zegt Pesch. “In Duitsland zouden we de functie om die te herkennen  op de ‘Autobahn’ hebben uitgeschakeld.”

Het grootste verschil zit hem in de mate van automatisering, schrijft het FD. Wanneer er plots een voetganger oversteekt, remt de auto in Wuxi volledig en worden de waarschuwingslichten automatisch ingeschakeld. In de Duitse variant wordt de chauffeur weliswaar gewaarschuwd, maar moet deze nog wel zélf actie ondernemen.

Europa

Uiteraard is het wel de bedoeling de in China opgedane kennis naar Europa te brengen. “Net zoals we feedback uit onze Europese tests kunnen gebruiken om de functionaliteit van onze auto’s op de Chinese markt te verbeteren”, zegt Heinz-Willi Vassen van Audi China, dat in Wuxi volgend jaar dan ook een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum opzet waar 150 mensen komen te werken.

Tags: , , ,

Euro Repar Car Service groeit…Wensink neemt Dijkstra…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties