Autochips NXP blijven in Nederlandse handen

In het najaar van 2016 leek de deal probleemloos rond te gaan komen. Maar eerder vandaag bleek dat NXP Semiconductors uit Eindhoven toch niet wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm.

De chips van NXP vinden hun weg naar tal van automotive OEM-producten, denk aan rijhulpsystemen, infotainment en netwerken tussen verschillende autoarchitecturen. Gezien de opkomst van autonoom rijden, een voor Qualcomm onbekend terrein, waren de Amerikanen bereid zo’n 47 miljard dollar uit te trekken om NXP in te lijven. Maar de transactie heeft geen groen licht gekregen van de Chinese mededingingsautoriteit. NXP is actief in onder meer China, reden waarom vanuit die hoek een ‘ja’ noodzakelijk was. De daarvoor gestelde deadline verstreek afgelopen nacht zonder dat er een reactie kwam. Daarop Qualcomm besloot zijn bod niet te verlengen. Of de handelsoorlog tussen de VS en China een rol heeft gespeeld bij de recente ontwikkeling is een vraag die de afgelopen uren veelvuldig is gesteld, maar lastig valt te beantwoorden. Voor NXP heeft de afgeketste deal als positief effect dat er twee miljard dollar op de bankrekening bijkomt. Het bedrag was met de Amerikanen overeengekomen, mocht de overname onverhoopt stranden.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †