Elektronica stuwt omzet Bosch en Continental

De Duitse toeleveranciers Bosch en Continental zien de toekomst zonnig tegemoet. Met dank aan elektronica, rijhulpsystemen en de elektrische auto zullen de omzet en winst van beide concerns de komende jaren floreren.

Op de IAA-Frankfurt zei Bosch-topman Volkmar Denner dat de mobiliteitstak van het concern dit jaar naar verwachting zeven procent meer omzet behaalt dan in 2016. Dat zou neerkomen op een totaalbedrag van circa 47 miljard euro. Naast de elektronica en het EV-segment ziet Bosch ook de verbrandingsmotor als aanjager voor financiële groei. “Voor ons is er geen of-of. We willen de technische ontwikkeling open laten en haar niet beperken tot een bepaalde richting.”

Software

Namens Continental liet bestuursvoorzitter Elmar Degenhart op de autoshow weten sterke aanwas te verwachten in de digitale hoek. Concreet: elektronica, software en sensoren. Bepaalt dat aandeel momenteel zestig procent van de totale Conti-omzet, in de komende jaren zal volgens Degenhart een uitbouw naar zeventig procent plaatsvinden. Hij benadrukte dat de totale markt op het gebied van sensoren, softwarediensten en elektrische mobiliteit niet het exclusieve domein mag zijn van de voertuigproducenten. In 2025 zal volgens Continental de wereldwijde omzet uit techniek voor autonoom rijden ruim dertig miljard euro  bedragen. Dat is ongeveer het dubbele vergeleken met de prognose voor 2020.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †