bekeken: 578 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Coronavirus: dalende XBS, XRAY toch positief

DOMEIN: Retail

Geplaatst op: 26 maart 2020, 09:00

Leestijd: < 1 minuut

Het coronavirus heeft inmiddels ook invloed op de handel in gebruikte auto’s. “Op onze XBS-veiling is het aanbod de afgelopen weken teruggelopen met circa dertig procent”, zegt directeur Tom Corduwener van XRAY Automotive Remarketing.

Partnercontent

De situatie wijzigt op dit moment per dag, zegt hij. “Ook wij moeten helaas maatregelen treffen. Maar we hebben het volle vertrouwen in goede oplossingen, op de korte termijn, voor de ontstane situaties.”

Het XBS-veilingplatform van XRAY is bedoeld voor dealers, autobedrijven en leasemaatschappijen. Ze krijgen er een occasion aangeboden of stoten er hun handelsvoorraad af tegen zo gunstig mogelijke condities. Dankzij complete onafhankelijkheid weet het platform het hoogst haalbare bod uit de markt te halen. “Maar de dalende aanbodcijfers van de afgelopen weken spreken voor zich”, aldus Corduwener. “Dit is een direct gevolg van de afname van dealer-inruiltaxaties.” De prijzen zijn gemiddeld 7,5 procent lager dan twee weken geleden. Een uitzondering vormen de exportvoertuigen: daar liggen de prijzen gemiddeld 15 procent lager. Ondanks deze afname is de daling in het aantal transacties, – net 5 procent – nog gering.

XRAY blijft de dagelijkse b2b-veilingen op het XBS-platform faciliteren. Wel is de geldigheidsduur van een handelsbod tijdelijk teruggebracht, van 28 dagen naar 5. Het is volgens Corduwener te verwachten dat dit de kwaliteit van de biedingen ten goede komt. “De meeste klanten hebben daar gezien de omstandigheden alle begrip voor. De saamhorigheid is groot, iedereen beseft dat de problemen samen aangepakt moeten worden.”

Door sluiting van de RDW-stations is de BPM-koerslijstaangifte van XRAY logischerwijs fors teruggelopen. Corduwener blijft echter positief gestemd, zeker nu RDW inmiddels heeft bevestigd met een tijdelijke oplossing voor importkeuringen te komen. Hij wijst op de lobby’s van verschillende kanten, onder meer Bovag en VASS, en diverse initiatieven die de branche ontplooit. “De belangen zijn dan ook enorm. De overheid denkt aan alle kanten mee met de ondernemers. Ook de Belastingdienst stelt zich proactief op. De RDW kan en zal daar niet in achterblijven.”

Geevers levert nog steeds 98%…Column Barend Luiting: Perfect…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties