bekeken: 2504 x
Waardeer dit artikel:
244 votes, average: 2,61 out of 5244 votes, average: 2,61 out of 5244 votes, average: 2,61 out of 5244 votes, average: 2,61 out of 5244 votes, average: 2,61 out of 5
(2,61)
(Inloggen is vereist)

Data auto als kroongetuige

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 29 juli 2016, 10:03

Leestijd: 1 minuut

In Duitsland is onlangs een automobilist veroordeeld tot 33 maanden cel wegens doodrijden van een fietser. Dat gebeurde nadat voertuigdata van de betreffende huurauto hadden uitgewezen dat de bestuurder op meerdere plekken veel te hard had gereden.

In eerste instantie werd het verkeersdrama aangemerkt als een noodlottig ongeval, totdat het gerechtshof de voertuiggegevens opvroeg. De auto, een BMW die door verhuurder Sixt in het samen met BMW gevoerde concept Drive Now was ingezet, stuurt namelijk een rijprofiel door naar de server van de voertuigfabrikant. Hoewel er geen toestemming van de berijder was om die gecombineerde data te monitoren, vond het gerechtshof in Keulen het gewettigd de voertuiggegevens te gebruiken en de berijder te veroordelen op basis van het rijprofiel.
Hiermee is belangrijke jurisprudentie ontstaan. In Duitsland worden nu vragen gesteld door de privacywaakhond, die in principe tegen deze manier van datagebruik is. Anderzijds is er het standpunt van justitie, dat voor een eerlijke rechtsgang een permanente datastroom van de auto bepleit, ongeacht of de bestuurder instemt. Een zaak om te volgen dus.

Overigens heeft Sixt in zijn verhuurcontracten staan dat een blackbox is ingebouwd om in geval van diefstal de voertuiglocatie te monitoren.

Tags: , ,

Musea Porsche en Mercedes…Sator-Fource-moeder LKQ meldt…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties