fbpx
bekeken: 1601 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

‘Deeltjesteller apk 5 à 10.000 euro’

DOMEIN: Werkplaats

Geplaatst op: 4 december 2019, 10:36

Leestijd: < 1 minuut

TNO verwacht dat deeltjestellers voor het meten van de deeltjesuitstoot van dieselvoertuigen met een roetfilter in de loop van 2020 voor vijf- tot tienduizend euro op de markt zullen verschijnen.

Een dergelijke deeltjesteller was tot op heden een kostbaar apparaat. Nu de regelgeving bekend is voor de controle van het roetfilter tijdens de apk-keuring kunnen fabrikanten betaalbare deeltjestellers gaan maken.

TNO is uiteraard trots op de nieuwe regelgeving, waar het instituut acht jaar lang onderzoek voor heeft gedaan, in samenwerking met het NMi en RDW, en in opdracht van en met actieve ondersteuning van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Schoner

Volgens TNO heeft 9 procent van de dieselvoertuigen in Nederland geen of een slecht werkend roetfilter. Een van de oorzaken is dat het roetfilter simpelweg verwijderd wordt. Wanneer deze voertuigen voortaan wel voorzien worden van een goed werkend roetfilter daalt de gemiddelde effectieve deeltjesuitstoot van dieselvoertuigen met een roetfilter naar verwachting van TNO met 40 tot 50 procent. Het totale Nederlandse wagenpark zal daarmee zo’n 8 procent minder fijnstof uitstoten.

Internationaal

Met een apk waarbij ook daadwerkelijk de werking van het roetfilter gemeten wordt, loopt Nederland voorop in de wereld. TNO meldt dat ook de Belgische overheid een dergelijke test binnenkort wil invoeren. In Duitsland wordt daar inmiddels ook aan gewerkt en ook vanuit Zwitserland is er belangstelling voor de Nederlandse testprocedure.

Tags: , , , ,

Ook Glasgarant stopt met…Leaserijders VZR meest…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties