bekeken: 1581 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Directie Vredestein acht plan OR niet haalbaar

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 2 juni 2020, 16:48

Leestijd: 2 minuten

In een brief aan de medewerkers van Apollo Vredestein in Enschede zegt de ondernemingsraad geen vertrouwen meer te hebben in de directie. De OR oppert daarom verkoop van het bedrijf aan een nieuwe eigenaar die wél brood ziet in het alternatieve plan dat de OR heeft opgesteld.

De oproep aan de collega’s volgt nadat begin maart de directie een ingrijpende reorganisatie aankondigde. Conform dat plan worden nog dit jaar 750 fte’s geschrapt bij Vredestein in Enschede. Omgezet naar medewerkers komt dat neer op ontslag voor ruim 800 mensen. Daarmee raakt in de fabriek meer dan de helft van het personeel (1200 man) zijn baan kwijt.

Alternatief

Samen met medewerkers en management van de productielocatie Enschede is gewerkt aan een alternatief dat volgens de OR meer perspectief voor de lange termijn biedt. Ook zou het sneller tot financieel resultaat leiden en minder sociale impact hebben. ‘Strategisch, financieel en operationeel vinden wij ons plan consistenter en realistischer’, stelt de OR. Het bestaat uit de volgende elementen:

• positionering als productleader met het merk Vredestein.
• tussen de 1 à 2 miljoen winstgevende personenwagenbanden produceren per jaar;
• investeren in landbouwbanden;
• de productie van Spacemaster en Airmaster blijft in Enschede;
• de fabriek gaat fungeren als een pilotfabriek voor R&D;
• minder dan 200 gedwongen ontslagen, via vroegpensioen en natuurlijk verloop;
• benutten van additionele besparingsmogelijkheden.

Vertrouwen

In het jongste overleg met de bedrijfstop (20 mei jl.) is volgens de OR duidelijk geworden dat het oorspronkelijke plan wordt doorgezet. Het alternatief zou terzijde zijn geschoven. In de afgelopen weken is het vertrouwen verslechterd, door ‘de moeizame manier van overleg’ en ‘het onjuist informeren’. De OR ziet vanuit de directie geen concrete acties en plannen voor een duurzame toekomst van Vredestein.

Aannames

De directie van Apollo Vredestein zegt het alternatieve plan wel degelijk aandachtig te hebben gekeken. Het initiatief zal volgens haar echter niet leiden tot een financieel gezonde toekomst voor de fabriek, omdat de basis – ‘bepaalde aannames en feiten’ – onjuist of onvolledig is. Niettemin ziet de directie brood in enkele onderdelen die de OR aandraagt, zoals handhaving van de Spacemaster-productie in Enschede. Het aantal ontslagen zou dan iets minder groot kunnen zijn.

Digitale receptionist…Boxo OSM (Organised Storage…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties