bekeken: 803 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

DK integreert camerasysteem met autoruit

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 2 juli 2019, 16:02

Leestijd: 2 minuten

Ontevreden over de optische kwaliteit van het huidige veiligheidsglas dat voor autoruiten wordt gebruikt, heeft DK het camerasysteem geïntegreerd met het veiligheidsglas. Door de kwaliteit van de autoruit op bepaalde plaatsen sterk te verbeteren functioneren veiligheidssystemen in de auto die gebruikmaken van camera’s beter.

“Veiligheidsglas bestaat uit meerdere lagen die kleine lensvervormingen veroorzaken”, legt directeur Bart Driehuis van DK uit. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in het maken van autoruiten voor prototypen en conceptauto’s. “Dergelijke vervorming is sterker waarneembaar naarmate de cameralens dichter bij de voorruit wordt geplaatst. Hoe betrouwbaarder de beelden zijn, hoe minder rekenkracht benodigd is voor het algoritme.”

Plaatselijk

Camera’s verder van de ruit af plaatsen levert tal van problemen op, al is het maar vanwege de beperkte ruimte die hiervoor in de auto beschikbaar is. De kwaliteit van de hele autoruit verbeteren zou een kostbare zaak zijn. Daarom besloot DK een autoruit te ontwikkelen die slechts op die plaatsen waar de camera zit de kwaliteit van het glas te verbeteren. “We verbeteren de optische kwaliteit van de voorruit plaatselijk tot een factor tien of zelfs twintig! Alleen op de plekken waar dit noodzakelijk is. Deze techniek maakt ook het toepassen van Lidar-technologie in de auto mogelijk. Kortom: optische beperkingen van de voorruit vormen met onze uitvinding niet langer een barrière in de ontwikkeling van steeds autonomer rijdende auto’s. Het camerasysteem geeft een scherp beeld dat overeenkomt met de werkelijkheid”, verzekert Driehuis.

“Een gemiddelde autoruit zit tussen de 200 en 400 milli-dioptrie”, legt Driehuis uit. “Vergelijk dat met een leesbril van +1, die is zo’n 1000 milli-dioptrie. Neem je nu de door ons ontwikkelde autoruit, die zit op de bewuste plaatsen onder de 25 milli-dioptrie. Dat is dus een factor 10 tot 20 scherper dan van de traditionele autoruiten.”

Autofabrikanten

DK is inmiddels met twee autofabrikanten in gesprek die interesse hebben in de verbeterde autoruit en waar een mogelijke samenwerking uit voort zou kunnen komen. Om dat proces niet te verstoren wil Driehuis niet zeggen om wie het gaat. “Het gaat om een Duitse en een Franse autofabrikant. Laat ik het daarbij houden.”

Wanneer de autofabrikanten zouden besluiten de ruiten in productie te nemen zou dat volgens Driehuis nauwelijks kostenverhogende werken, aldus Driehuis. “De productiekosten voor deze ruiten liggen niet zo heel veel hoger.”

Tags: , , , , , , , ,

Kwikfit Autoglas lid van FocwaVerkopen elektrische auto’s…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties