bekeken: 2969 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2,57)

Emissieloze auto in 2025 onrealistisch, vindt RAI Vereniging

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 30 maart 2016, 11:34

Leestijd: < 1 minuut

“Onrealistisch”, zo betitelt algemeen voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging de gistermiddag aangenomen motie van PvdA-kamerlid Jan Vos. Deze roept het kabinet op ernaar te streven dat over tien jaar in Nederland uitsluitend emissieloze auto’s worden verkocht.

Van Eijck wijst erop dat in Europees verband op dit moment voor nieuwe auto’s alleen de CO2-grenswaarde voor het jaar 2021 vastligt: 95 gram CO2/km. “Over de CO2-normen na 2021 moet de discussie nog beginnen. Het is volslagen irreëel om te veronderstellen dat de stap van 95 naar 0 gram CO2/km in vier kalenderjaren is te maken.”

Volgens Van Eijkc heeft de afgelopen periode duidelijk gemaakt dat Nederland niet het beste jongetje van de klas moet willen zijn. “Het najagen van nationale doelen die verder gaan dan de Europese afspraken leidt tot grote marktverstoringen, met alle negatieve gevolgen voor de staatskas en voor de marktpartijen.” Bovendien lekken volgens de RAI-voorzitter nationale milieuvoordelen voor een belangrijk deel weg naar de overige Europese lidstaten. Ook voor autorijders vindt hij de motie slecht nieuws, omdat het via de politiek afgedwongen gebruik van nieuwe technologie prijsopdrijvend zal werken.

Voor elektrisch rijden (op batterijen of met waterstof uit duurzame energie) is in de ogen van de RAI-voorzitter meer tijd nodig. Op de korte en middellange termijn blijven dan ook bestaande brandstoffen (benzine, diesel en gas) onmisbaar. Elektriciteit die niet CO2-neutraal is opgewekt maakt de discussie ook nog eens onzuiver, aldus Van Eijck. Hij wijst er ten slotte op dat, gezien de huidige gemiddelde levensduur van ruim achttien jaar, een vandaag gekochte auto met verbrandingsmotor nog tot 2034 in ons land zal rondrijden.

De motie van de PvdA kreeg een kamermeerderheid dankzij D66, ChristenUnie, GroenLinks, SP, de Partij voor de Dieren en drie eenmansfracties. Het VVD-kamerlid Barbara Visser reageerde op Twitter met een tip voor wie op termijn een andere auto wil kopen. ‘Begin maar met sparen, met aangenomen PvdA motie is uw huidige auto niets meer waard & nieuwe auto veel duurder!’

Tags: , , , , ,

Autobezitter vindt…Euromaster Raalte beste garage…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties