bekeken: 1154 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

Fastned verliest opnieuw in snellaad-oorlog

DOMEIN: Retail

Geplaatst op: 24 januari 2018, 16:46

Leestijd: < 1 minuut

In zijn juridische strijd om de hegemonie op het gebied van snelladen heeft provider Fastned voor de derde keer in korte tijd een slag verloren. Volgens de rechter mag ook een oliemaatschappij een laadstation neerzetten op locaties waar Fastned al zetelt.

Daarmee heeft de Staat wederom het gelijk aan zijn zijde gekregen. Fastned is het oneens met de uitspraak, ziet zijn marktpositie in toenemende mate bedreigd worden en gaat daarom in hoger beroep.

Pioniersrol

Vergeleken met vijf jaar is in Nederland de marktsituatie op het gebied van elektrisch rijden flink veranderd. Elektrisch rijden wordt populairder, en waar Fastned tot voor kort een pioniersrol vervulde, stappen nu ook brandstofmaatschappijen in. Zij willen hun laadvoorziening echter alleen installeren op plaatsen waar al een concessie is verleend aan Fastned of MisterGreen. Daarmee ontstaat volgens Fastned oneerlijke concurrentie, gezien zijn reeds gedane investeringen op het gebied van infrastructuur. Ook steekt het Fastned dat zijn laadstations geen andere brandstof of diensten mogen aanbieden (shop, toilet) maar een oliemaatschappij wel stroom mag verkopen.

Andere brandstof

In zijn oordeel stelt de rechter dat beide marktpartijen niet honderd procent vergelijkbaar zijn, omdat ieder nu eenmaal een geheel andere vorm van brandstof levert. Dat onderscheid rechtvaardigt de aanwezigheid van twee aanbieders van snellaadfaciliteiten. Een dergelijke situatie doet zich nu voor aan de A12 ter hoogte van Reeuwijk (De Andel): zowel Shell als Fastned exploiteert er sinds kort een laadstation.

Eind 2017 leed ook een poging van Fastned schipbreuk om via de rechter een laadstationvergunning voor Shell langs de A1 (De Hackelaar, Muiden) tegen te houden. Terwijl de aanvraag van Fastned zelf nog liep, gaf de Nederlandse staat  Shell alvast groen licht voor vier EV-laadpunten.

Tags: , , , ,

Directeur Robert-Jan Geurink…Duitse occasion heerst opnieuw…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties