bekeken: 1925 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Ford past ‘wondermateriaal’ grafeen toe

DOMEIN: Productnieuws

Geplaatst op: 23 oktober 2018, 14:31

Leestijd: < 1 minuut

Het zit in mobiele telefoons, soms in sportartikelen en binnenkort is grafeen voor het eerst te vinden in de auto-industrie. Ford Motor Company kondigt de toepassing aan tijdens National Nanotechnology Day.

Onder ingenieurs geldt grafeen als ‘wondermateriaal’, omdat het tweehonderd keer sterker is dan staal en een van de best geleidende materialen ter wereld. Het biedt bovendien akoestische demping en is extreem dun en flexibel.

Afdekkappen

Door zijn prijskaartje is grafeen niet voor alle toepassingen financieel haalbaar. Ford stelt echter dat het samen met Eagle Industries en XG Sciences een manier heeft gevonden om kleine hoeveelheden te gebruiken in afdekkappen voor brandstofrails, pompen en motoren. “De doorbraak is niet het materiaal zelf maar de toepassing ervan”, zegt de fabrikant. “We kunnen met heel weinig – nog geen half procent – belangrijke verbeteringen bereiken op het gebied van duurzaamheid, geluidwering en gewichtsreductie.” Over het algemeen betekent het onderdrukken van geluid in een auto doorgaans meer materiaal en gewicht toevoegen, maar met grafeen is het tegenovergestelde het geval.

Toepassing

Het materiaal wordt gemengd met schuimcomponenten; uit tests die zijn uitgevoerd door Ford en leveranciers blijkt een geluidsreductie van zeventien procent, een verbetering in mechanische eigenschappen van twintig procent en een verbetering in hitteweerstand van dertig procent. Dit in vergelijking tot regulier schuim. De verwachting van Ford is dat grafeen eind dit jaar in productie gaat voor onderdelen voor de Ford F-150 en Mustang, en uiteindelijk ook voor andere Fords.

Tags: ,

Column: Binden en behoudenRik Neeleman weg bij Paint…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties