bekeken: 597 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

Franchise autobranche goed voor 22,5 miljard

DOMEIN: Retail

Geplaatst op: 14 juni 2019, 14:01

Leestijd: 1 minuut

De gezamenlijke omzet van franchisers in de Nederlandse autobranche bedraagt 22,5 miljard euro. Van dat bedrag komt het overgrote deel – 21 miljard euro – op het conto van de merkdealers, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV).

De koepelorganisatie presenteert jaarlijks een overzicht voor diverse sectoren (zoals detailhandel, horeca, dienstverlening en zorg). Opgenomen in de statistieken zijn de hoeveelheid franchisegevers en -vestigingen, het aantal medewerkers en de gezamenlijke omzet.

Verhuurbedrijven

Voor het eerst is nu een aparte plek ingeruimd voor de autobranche. Dat heeft volgens NFV-directeur Jos Burgers alles te maken met definitie: valt ‘autodealer’ als vorm van selectieve distributie ook onder het begrip ‘franchise’? “Het laatste woord is daar nog niet over gezegd.” Vooruitlopend heeft de organisatie besloten ‘car dealing’ voorlopig mee te nemen in haar jaarlijkse franchisestatistiek, echter wel in een aparte groep.

De bijbehorende jongste statistiek leert dat het aantal automotive franchisegevers in ons land 75 bedraagt. Meegeteld zijn naast de merkimporteurs en hun netwerk ook werkplaatsformules, verhuurbedrijven, (ruit)schadeherstelconcepten en carwash-partijen. Alles bij elkaar blijkt Nederland goed voor 4.086 vestigingen op het gebied van automotive franchise. Er werkten vorig jaar 37.000 mensen, de totale omzet bedroeg 22,5 miljard euro.

Economisch klimaat

Berichten over conflicten ten spijt (Hema, Albert Heijn, Bruna), gaat het volgens Burgers goed met franchise als businessmodel. “Het huidige economisch klimaat biedt kansen voor startende ondernemers.” Er waren vorig jaar 869 concepten (2016: 794, 2017: 825). Meest in het oog springt de omzet: van bijna 33 miljard euro in 2016 naar 57 miljard in 2018.

Tags: , , , , ,

Dealermodel verandert sterk…Tyrenet Midden-Brabant naar…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties