fbpx
bekeken: 881 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

Geen straf Uber na dodelijk ongeval ADAS auto

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 6 maart 2019, 14:12

Leestijd: < 1 minuut

Het dodelijke ongeval van maart vorig jaar met een zelfrijdende auto van Uber leidt niet tot strafvervolging van het techbedrijf. Volgens de openbaar aanklager in de staat Arizona is er geen sluitend juridisch bewijs voor aansprakelijkheid.

Anders ligt de situatie bij de 44-jarige vrouw die als back-up achter het stuur zat. Op beelden van de dashcam leek zij niet met volle aandacht het verkeer vóór haar in de gaten te houden. Nader onderzoek door een expert moet uitwijzen “wat en wanneer de persoon in de bestuurdersstoel had kunnen of moeten zien, gezien de snelheid van het voertuig, de lichtomstandigheden en andere relevante factoren.” Mogelijk werpen ook de Nationale vervoersveiligheidsraad en het ministerie van Transport een nadere blik op de zaak.

Dashcam

Eerder stelde de plaatselijke politie al vast dat de ‘chauffeur’ kort voor de aanrijding op haar telefoon via een live stream The Voice aan het kijken was. Daardoor miste ze de in het donker opduikende Elaine Herzberg, die met een fiets aan haar hand te voet overstak en met volle snelheid werd aangereden. De vrouw achter het stuur kan ‘dood door schuld’ worden verweten. In de 22 minuten durende opname van de dashcam was ze 32 procent van de tijd gericht op het smartphonescherm in plaats van op de weg. Zonder deze afleiding was de aanrijding niet gebeurd, stellen de onderzoekers. Maar dat is volgens de openbaar aanklager juridisch onvoldoende om ook Uber strafrechtelijk te vervolgen.

Autonome auto’s

De aanrijding leidde er destijds toe dat alle lopende tests met autonome auto’s tijdelijk werden stopgezet. Uber zelf herstartte in december zijn testprogramma. De nabestaanden van het slachtoffer dienden vorige maand een schadeclaim van tien miljoen dollar in tegen de plaatselijke overheid. Die zou aansprakelijk zijn omdat ter plekke maar één verhard pad mensen naar de overkant leidt en de situatie onveilig is. Eerder was al met Uber geschikt, voor een niet bekend gemaakt geldbedrag.

Tags: , , , ,

368 miljoen boete voor Autoliv…Fastned breidt uit naar…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties