fbpx
bekeken: 852 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Groei occasionmarkt vlakt af

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 18 september 2020, 12:00

Leestijd: < 1 minuut

Een krappere aanvoer van occasions leidt ertoe dat in veel Europese landen de groei van de occasionmarkt geleidelijk afneemt.

Dat concludeert Indicata op grond van cijfers over juni, juli en augustus. In augustus groeide de Europese occasionmarkt met 10,3 procent op jaarbasis, maar dat was nog 12,5 procent in juli en 13,2 procent in juni. Daarmee neemt de occasionmarkt nog altijd toe, maar vlakt die groei af. Alleen in Groot-Brittannië kromp de markt in augustus, met 3,3 procent.

Voorraden

De voorraadniveaus zijn van juni, toen in de meeste landen de lockdown werd opgeheven, tot september geslonken. Met name in Duitsland (-18 procent), Polen (-28 procent) en Zweden (-25 procent) is de voorraad occasions bij het autobedrijf gekrompen. In Nederland daalde het voorraadniveau in deze periode met 14 procent, vergelijkbaar met de overige landen in Europa.

Augustus geeft echter een ander beeld te zien. Daar ziet Indicata de voorraden oplopen in Duitsland (1 procent), Frankrijk (2 procent), en Groot-Brittannië en Turkije (beide 3 procent). In Nederland daalde het voorraadniveau in augustus verder, met 3 procent.

Prijsindex

Uitgaande van een auto van drie jaar heeft Indicata berekend dat de beperkte voorraad in combinatie met hoge groothandelsprijzen en conversiegraad in Nederland nauwelijks van invloed zijn op de dealerprijzen. Die prijsindex bedraagt in augustus 2020 nog altijd 98,4 ten opzichte van februari 2020.

Gekeken naar de populariteit van de verschillende occasions ziet Indicata in augustus vooral een afnemende belangstelling voor luxe occasions (F-segment). Sportwagens en suv’s zijn inmiddels duidelijk meer in trek. Ook hybrides zijn duidelijk meer in trek dan vorig jaar augustus. De belangstellin voor diesels neemt verder af.

Bij Mahle verdwijnen 7600…Bonus in plaats van afkoopsom
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties