bekeken: 1023 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Naar 7,5 miljoen deelauto’s in 2035

DOMEIN: Leasing

Geplaatst op: 4 oktober 2018, 13:32

Leestijd: < 1 minuut

De markt voor autodelen in Europa beschikt over een veel groter potentieel dan momenteel wordt benut, met name in de grote steden. Als de markt in staat is barrières te overwinnen is Europa op weg naar 7,5 miljoen deelauto’s in 2035.

Dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport ‘Car sharing unlocked’ van het Economisch Bureau van ING. Op dit moment zijn er nog maar zo’n 370.000 deelauto’s in Europa.

Barrières

De barrières die overwonnen moeten worden liggen met name op het vlak van de gebruikersvriendelijkheid. Om meer vraag naar autodelen te creëren zal het gebruik van de deelauto voor veel meer mensen veel toegankelijker moeten worden, onder meer doordat het financieel veel aantrekkelijker is dan het bezit van een eigen auto. Aan de aanbodkant kunnen platforms en technologische ontwikkelingen helpen vertrouwen op te bouwen bij eigenaren die hun auto willen delen.

Daling

ING verwacht een forse toename van autodelen na 2025. Dat zal volgens de analyse van ING uiteindelijk leiden tot het punt waarop het aantal auto’s in Europa af zal nemen en de autoverkopen zullen dalen. Autofabrikanten kunnen een leidende rol in autodelen nemen door hun eigen platforms hiervoor te creëren en toegankelijk te maken voor hun bestaande klantenbestand.

Green Deal

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat tekent juist vandaag met veertig partijen een Green Deal om autodelen te bevorderen. Het gaat om gemeenten, provincies, leasebedrijven, deelauto-aanbieders, Stichting Natuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Green Deal heeft als doel 100.000 deelauto’s en 700.000 gebruikers van deelauto’s in 2021. Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 41.000 deelauto’s.

De Green Deal bestaat uit verschillende initiatieven. In Utrecht bijvoorbeeld gaat de gemeente autodelers belonen door parkeerplekken op te heffen. Bewoners kunnen dan kiezen wat ze daarvoor in de plaats willen, bijvoorbeeld groen of een speeltuin.

Tags: , , ,

Forse stijging premies…‘Kosten onderdelen 30…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties