bekeken: 4619 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Inval bij vier autobedrijven

DOMEIN: Retail

Geplaatst op: 1 juli 2019, 16:10

Leestijd: < 1 minuut

Een team van 175 agenten en medewerkers van de Fiod hebben op 1 juli bij vier verschillende autobedrijven invallen gedaan. Negen bedrijfspanden en zes woningen werden doorzocht. Behalve de administratie is beslag gelegd op meer dan 500 auto’s, 350.000 euro en 25 bankrekeningen. Er zijn geen arrestaties verricht.

De autobedrijven zouden tweedehands leaseauto’s hebben verkocht aan buitenlandse autohandelaren tegen grote sommen contant geld. Vanaf 2017 tot en met het eerste kwartaal van 2019 hebben zij vermoedelijk voor ongeveer 120 miljoen euro aan auto’s geëxporteerd. Zij worden behalve van btw-fraude en valsheid in geschrift ook verdacht van het structureel overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. 

Het btw-nadeel in dit onderzoek wordt berekend op ongeveer 21 miljoen euro. De fiscus gaat dat bedrag naheffen.

Ploffer

De auto’s die werden verkocht door de autobedrijven zijn vermoedelijk op papier geëxporteerd naar fictieve autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Die fictieve bedrijven worden ook wel ‘ploffers’ of missing traders genoemd. Ze zouden op naam staan van een zogenaamde katvanger. In werkelijkheid zouden de auto’s rechtstreeks geleverd zijn aan autohandelaren in Duitsland die de auto’s verkochten op de Berlijnse automarkt.

Indien een bedrijf weet of had moeten weten dat hij levert aan een ‘ploffer’ in het buitenland, heeft hij geen recht op toepassing van het nultarief bij export. Als hij dit toch doet, en ook op zijn btw-aangifte vermeldt, is dat strafbaar.

Auto Corsten en Van der Woude Auto’s

De politie vermeldt niet om welke bedrijven het gaat. RTV Utrecht meldt dat Van der Woude Auto’s een van de betrokken bedrijven is. Het Eindhovens Dagblad schrijft dat Auto Corsten in Mariahout een van de andere bedrijven is waar politie en Fiod zijn binnengevallen. Van der Woude Auto’s is geen Bovag-lid, Opel Erkend Reparateur Corsten wel. Woordvoerder Tom Huyskens kan echter nog niet zeggen of Bovag al stappen onderneemt tegen dit bedrijf. “Daarvoor moeten we het onderzoek afwachten. Pas als er een veroordeling ligt, hebben we munitie om malafide ondernemingen het lidmaatschap te ontnemen.”

Tags: , , , , , , ,

Nieuwe experimenten met…Transacties boven 3000 euro…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties