Brandstofverbruik mkb weer op niveau

Het brandstofverbruik door mkb-bedrijven zit alweer op 97 procent van het volume van 1 maart 2020. Bij grote bedrijven is de toename is veel minder groot.

Dat blijkt uit een analyse van het tankgedrag van zakelijk rijders door kaartleverancier Travelcard, die tank- en laadpassen levert aan een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven: van zzp’er tot de grote corporate bedrijven en de leasemaatschappijen. Uit een analyse van de hoeveelheid liters die dagelijks getankt worden blijkt dat de tweede lockdown, op 15 december 2020, in combinatie met Kerst en nieuwjaar leidde tot een grote terugval in brandstofgebruik. Bij zzp’ers en mkb zakte dit naar 52 procent van de stand van 1 maart 2020. Bij grote bedrijven zelfs naar slechts 38 procent ten opzichte van 1 maart 2020.

Mkb

Inmiddels zitten de zakelijke kilometers weer in de lift, maar dan met name in het mkb. Pasen, Hemelvaart, de meivakantie en Pinksteren zorgden in april en mei zowel voor pieken als voor dalen. Zo ontstond een soort zaagtandprofiel in de verbruiksgrafiek. Nu zowel de feestdagen als de lockdown voorbij zijn, tanken ondernemers en medewerkers van het mkb alweer 97 procent van het volume van 1 maart vorig jaar, hoewel benzine en diesel 20 duurder zijn dan een jaar eerder. Blijkbaar storen zakelijke rijders zich daar niet aan.

Corporates

Voor de grote bedrijven zien de cijfers er heel anders uit. Bij de banken, verzekeraars en andere corporates wordt nog heel veel thuisgewerkt, al neemt ook daar het zakelijk wegverkeer toe. Grote bedrijven zitten nu op 61 procent van het brandstofverbruik van 1 maart 2020. Travelcard verwacht dat deze lijn de komende week nog iets verder zal stijgen, tot de vakantieperiode begint.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2744 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *