bekeken: 2670 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

Limburgs autobedrijf doelwit internetfraude

DOMEIN: Retail

Geplaatst op: 24 juli 2019, 13:51

Leestijd: 1 minuut

Oplichters hebben het al geruime tijd gemunt op autobedrijven van de Mengelers Groep (Sittard, Maastricht, Landgraaf). Met nepadvertenties op internet en WhatsApp-berichten bieden ze op naam van Mengelers tegen scherpe prijzen occasions te koop aan.

Het betreft echter auto’s die niet meer bij het autobedrijf te koop zijn. De fraudeurs zouden aanbetalingen eisen van aspirant-kopers, voordat ze een proefrit mogen maken. Bij de advertenties worden portretfoto’s geplaatst van Mengelers-personeel, geplukt van de website.

Aanbetaling

Het Limburgse autobedrijf is merkdealer van Toyota, Lexus en Suzuki. De oplichting speelt volgens de directie  al enkele maanden. Volgens de landelijke Fraudehelpdesk in Apeldoorn manipuleren ook elders in het land onbekenden op vergelijkbare wijze occasionadvertenties. Op de eigen website schetst directeur Leo Mengelers het standaardscenario: “Vrijwel in alle gevallen zal er aangegeven worden dat er veel vraag is naar de betreffende occasion en deze alleen gereserveerd kan worden tegen aanbetaling. Deze reservering wordt aangeboden tegen 25% van de aankoopprijs en dit geld zult u hierna altijd kwijt zijn. Mede door een redelijke geloofwaardige aanpak van de oplichter, hebben wij al meldingen van gedupeerden binnengekregen.” Ten overvloede meldt het bedrijf dat “Mengelers Groep en haar medewerkers u nooit om een aanbetaling zullen vragen bij een reservering of proefrit.”

Aangifte

Drie gedupeerden hebben zich inmiddels bij Mengelers gemeld. Ze zouden ieder voor enkele duizenden euro’s zijn bedrogen. Aangezien op naam van het bedrijf vele tientallen advertenties op Marktplaats zijn verschenen, zou het aantal nog kunnen oplopen. Zowel de direct betrokkenen als het autobedrijf heeft aangifte gedaan. Ook zijn een advocatenkantoor, de ANWB en Bovag ingeschakeld. Verder heeft Mengelers een ICT-bedrijf ingehuurd, om zich beter te kunnen verweren. “We scannen nu ook dagelijks verkoopsites op valse advertenties. Zo kunnen we in elk geval waar nodig acuut ingrijpen.” In het tv-programma Hart van Nederland (foto) toonde de directeur zich eerder sceptisch over de juridische mogelijkheden. “De wet op privacy maakt het moeilijk om de persoon achter het rekeningnummer te achterhalen. Fraudeurs kunnen gewoon hun gang gaan.”

Tags: , , , ,

Bovag vertoont finale Tour…Autobedrijf Stapel bij…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties