fbpx
bekeken: 2631 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2,60)

Mercedes steekt 7 miljard in groene aandrijving

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 12 juni 2016, 07:28

Leestijd: < 1 minuut

Voertuigfabrikant Daimler investeert de komende twee jaar meer dan zeven miljard euro in groene(re) aandrijving van zijn personenauto’s (Mercedes, Smart), bussen, trucks en het Fuso-label. Er wordt ingezet op een mix van systemen: benzine, diesel, plugin hybrid, batterijen en waterstof.

Zo maakt op de komende autoshow in Parijs (september) de volledig elektrische Smart-serie haar debuut. Daarmee biedt het merk als eerste ter wereld al zijn modellen (fortwo, cabrio en forfour) aan in een benzine- en elektrische versie. Begin 2017 zijn ze in Europa te koop.

Later dat jaar arriveert in de showrooms de Mercedes GLC F-Cell, die een brandstofcel combineert met een lithium-ion batterij. Deze levert ongeveer 9 kWh, dient als extra energiebron voor de elektrische motor en kan via een stekker (plug-in) worden opgeladen. De aandrijfcombinatie is volgens Daimler goed voor een range van vijfhonderd kilometer. De waterstoftank is in drie minuten vol. Om de kip-ei-discussie te doorbreken, willen overheid en bedrijfsleven tussen nu en 2023 in Duitsland ruim vierhonderd vulstations bouwen voor waterstofauto’s.

Partikelfilters

In 2017 debuteert ook de gefacelifte elektrische S500. Dankzij een doorontwikkelde lithium-ion batterij en finetuning van voertuiginstellingen kan het vernieuwde model ruim vijftig kilometer volledig elektrisch rijden. Bij de presentatie in Stuttgart kondigde de fabrikant verder aan dat zijn komend jaar te verschijnen nieuwe generatie benzinemotoren uitgerust zal zijn met partikelfilters, voorheen voorbehouden aan diesels.

Op handen is daarnaast een boordnetsysteem van 48 in plaats van 12 volt. De techniek wordt stapsgewijs geïntroduceerd in diverse modelseries, biedt vier keer zo veel kracht als nu gangbaar is en kan functioneren zonder de gebruikelijke veiligheidsarchitectuur voor hoogvoltagetoepassingen, Het systeem maakt volgens Mercedes-Benz bij benzinemotoren brandstofbesparingen mogelijk die voorheen alleen haalbaar waren met hoog-voltage hybridetechniek.

Tags: , , , , ,

Berry Kooijman wint NL-finale…Oprichter ABS Autoherstel De…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties