bekeken: 1214 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Mogelijk juridische stappen plan Vredestein

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 9 juni 2020, 12:46

Leestijd: < 1 minuut

De reorganisatie bij Vredestein ontaardt mogelijk in een juridische strijd, nu de directie het alternatieve reorganisatieplan heeft afgewezen. Vakbonden en ondernemingsraad overwegen om de zaak voor te leggen aan de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam.

“Als de directie het huidige plan doorzet, krijgt ze een negatief advies van ons voor de reorganisatie en is de kans aanwezig dat we bij de rechtbank terecht komen met elkaar”, zegt OR-voorzitter Dennis van de Logt in dagblad Tubantia. Bij de Ondernemingskamer zou het met name gaan om de vraag of moederbedrijf Apollo-Vredestein zich in de voorbije jaren juist heeft opgesteld als het gaat om de fabriek in Enschede. Daar dreigen nu zo’n zevenhonderd banen te verdwijnen.

Afwijzing

Vorige week liet de directie van Apollo-Vredestein weten niets te zien in het alternatieve, banen besparende plan van de OR in samenwerking met bureau Berenschot. In deze opzet zouden circa tweehonderd banen moeten verdwijnen. De afwijzing en bijbehorende motivatie kwam een kwartier na de vergadering naar buiten. “Die verklaring lag al uitgewerkt klaar voor de vergadering begon. We voelen ons niet serieus genomen.” Verder is volgens de vakbonden FNV en CNV sprake van morele chantage, nu volgens hen de directie de middelen voor een sociaal plan koppelt aan groen licht van de OR voor de reorganisatie. Verder willen de bonden en de ondernemingsraad meer informatie over de wijze waarop het sociaal plan wordt gefinancierd.

Alternatief

Volgens de directie van Apollo zal uitvoering van ‘plan B’ in vijf jaar tijd leiden tot een negatief bedrijfsresultaat van 31 miljoen euro. Onderdelen uit de optie die de OR heeft neergelegd zijn mogelijk wél toepasbaar. Zo zou de productie van thuiskomer Space Master bij nader inzien in Enschede kunnen blijven en niet hoeven verhuizen naar de Vredestein-fabriek in Hongarije. Het gaat daarbij om zo’n zestigduizend banden. Verder is de directie bereid de komende jaren enkele miljoenen euro’s te steken in de productie van landbouwbanden in Enschede. Onder de streep leidt dit alles tot maximaal 680 banen, in plaats van de oorspronkelijke 750.

Bovag Coronamonitor 8:…Autofabrikanten vragen…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties