Als een van de deelnemers in de Mobiliteitsalliantie wil Bovag vooral inzetten op innovatie en voorkomen dat het Deltaplan Mobiliteit alleen maar meer spoor en meer asfalt tot gevolg heeft.

Bovag-voorzitter Bertho Eckhardt: “Het was noodzakelijk om een samenhangende visie te ontwikkelen voor de toekomst van mobiliteit. We lopen vast. En tot nu toe worden er vooral pleisters geplakt. De aanpak was tot nu toe ad hoc en korte-termijn. Het belangrijkste pleidooi in het Deltaplan is dan ook om mobiliteit als één samenhangend geheel te benaderen. De overheid voorop. En niet alleen omdat we vastlopen met zijn allen, maar ook omdat de wens van de ‘mobilist’ sterk verandert. Die denkt en doet steeds minder in hokjes.”

Kanttekening

Als mede-ontwerper van het Deltaplan onderschrijft Bovag de noodzaak van het aanleggen van mobiliteitshubs en de extra investeringen die daarvoor nodig zijn, maar plaatst daar wel een kanttekening bij. Eckhardt: “De echte oplossing voor onze mobiliteitsproblemen ligt in versnelde innovatie. Daar moeten we zwaar op inzetten. Bijvoorbeeld door Mobility as a Service (MaaS) te faciliteren. Dat kan door afspraken te maken over het delen van data door alle vervoerspartijen, privaat en publiek. En door het ontwikkelen van een datastandaard die het MaaS-exploitanten mogelijk maakt om een flexibel vervoersaanbod te ontsluiten en aan te bieden. BOVAG zal op zijn beurt dan weer zorgen dat de BOVAG-ondernemers daar hun rol in kunnen pakken. Het gaat erom dat mensen in vrijheid hun keuzes kunnen maken, in plaats van dat ze tot keuzes gedwongen worden. En dat je ze daarbij weet te verleiden om de slimme keuzes te maken.”

Deelauto en privélease

De in VNA verenigde leasemaatschappijen sluit daar in zijn reactie op aan. Directeur Renate Hemerik: “Mobiliteit is een levensbehoefte. Dat klinkt groots, maar mobiliteit biedt vrijheid. Om een toekomstbestendig systeem te krijgen, is samenwerking in een groter verband én met de overheid niet alleen logisch, maar ook noodzakelijk. Er moet een vervoerssysteem komen dat flexibel reizen stimuleert en waarbij bezit minder belangrijk is. De autoleasebranche beweegt al langer die richting op, denk maar aan deelautoconcepten en private lease, waarbij de auto niet meer in je bezit is, maar je de auto gebruikt naar eigen behoefte en betaalt voor de kilometers die je nodig hebt. Flexibiliteit in mobiliteit en betalen naar gebruik zijn voor de VNA dan ook logische gespreksonderwerpen. Nederland moet kiezen voor een systeem, waarbij iedereen toegang heeft tot betaalbare en passende mobiliteit!”
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
9 mei 2025
Onafhankelijk autobedrijf moet momentum pakken
8 mei 2025
Tanken in jaar tijd 10 procent goedkoper
8 mei 2025
Winterband Vredestein eerste montage op Volkswagen Tiguan
8 mei 2025
Continental produceerde al 200 miljoen radarsensoren
8 mei 2025
De klant op reis
7 mei 2025
Hella terug in airco en motorkoeling
Meest bekeken berichten
Recente reacties