Demissionair ministers Ferd Grapperhaus (J&V) en Stef Blok (EZK), voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland en Bovag hebben tijdens de eerste dag van de Week van de Veiligheid, hun handtekening gezet onder het samenwerkingsproject Samen Digitaal Veilig. Binnen dit project gaan branche-, beroeps- en ondernemersverenigingen aan de slag met een normering om aangesloten bedrijven beter te ‘wapenen’ tegen cybercriminaliteit. Bovag bijt het spits af.

De ondertekening vond plaats bij de vestiging van Bovag-lid Hertz Autoverhuur in Den Haag. Het project Samen Digitaal Veilig is onderdeel van nieuwe samenwerkingsafspraken, waarin MKB-Nederland, VNO-NCW en de ministeries van J&V en EZK de handen ineenslaan, en richt zich op het ‘cyber-weerbaar’ maken van bedrijven richting een branchenormering. Bedrijven die die norm halen, mogen zich als zodanig registreren. Andere bedrijven in de keten weten daardoor dat zij met een partij in zee gaan die alle mogelijke maatregelen tegen cybercriminaliteit heeft genomen. Bovag gaat als eerste brancheorganisatie met zo’n normering aan de slag.

Video’s en toetsen

Ondernemers zijn praktisch ingesteld en hebben doorgaans weinig tijd zich te verdiepen in zaken buiten hun eigen werkterrein. Het platform Samen Digitaal Veilig start daarom eerst met het meest cruciale deel van weerbaarheid van ondernemingen: kennis en bewustwording van de medewerkers. Daarmee is cybersecurity niet alleen onderwerp van gesprek binnen de directiekamer, maar binnen de gehele organisatie. Er wordt voorzien in een elektronische leeromgeving met korte video’s en toetsen, bijvoorbeeld over wachtwoordbeheer. Een met goed gevolg afgelegde toets wordt in een dashboard bijgehouden. De onderneming wordt weerbaarder én de ondernemer wordt ontlast. Daarnaast wordt voorzien in een interface ‘ondernemer – IT leverancier’; immers, een ondernemer is geen IT-deskundige compleet met helpdesk. Het platform werkt intensief samen met Digital Trust Center en is erop toegespitst dat het informatieaanbod altijd pragmatisch moet zijn voor een mkb’er. Lancering van dit platform is gepland eind januari 2022 en vrij snel daarna zal deze voor alle brancheorganisaties beschikbaar zijn.

Week van de Veiligheid

Cybercriminaliteit is uitgegroeid tot een ware plaag voor (ook) het bedrijfsleven. Bijna de helft van alle bedrijven heeft hiermee al op een of andere manier te maken gehad, met een schadebedrag van tenminste 10 miljard euro op jaarbasis. Deze week is het de Week van de Veiligheid, waarbij elke dag in het teken staat van een specifieke vorm van criminaliteit. Op deze eerste dag is dat cybercriminaliteit.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
18 april 2025
Schadeafhandeling Toyota Nederland via Openclaims
18 april 2025
Harvest Automotive benoemd tot officiële distributeur Atera
18 april 2025
Invoering betaald parkeren: ‘Het interesseert de gemeente niet’
17 april 2025
One-stop-shop-visie krijgt vorm
17 april 2025
42 procent minder verkeersdoden in 25 jaar
17 april 2025
Geen extra monteur maar extra bruggen
Meest bekeken berichten
Recente reacties