In 2020 zullen er wereldwijd voor het eerst meer wereldbewoners boven dan onder de dertig jaar oud zijn. In de westerse wereld is die verhouding nog schever.
Niet voor niets bood eind 2019 het Centraal Bureau voor de Statistiek een studie aan over de Nederlandse vergrijzing. Daarbij speelt het yold-effect een rol. Yold is een term uit Japan die slaat op mensen binnen de leeftijdscategorie 65 tot 75 jaar, de babyboomgeneratie zeg maar. Daarbij staat yold voor young & old. Daarmee worden mensen aangeduid die weliswaar oud zijn, maar zich relatief jong gedragen en bovendien niet bang zijn voor nieuwe technologieën. Vaak werken ze langer door en zijn zij in vergelijking met vroeger ook relatief gezond.
De yold vormen een bron van kennis voor een onderneming. Ze zijn steeds vaker een voorbeeld voor jongeren, omdat zij daar door de huidige communicatiemiddelen ook dichterbij staan. Niet alle, maar wel veel yolds hebben geld. Daarmee ondersteunen zij de jongere generatie ook nog eens, bij hun studie, met huisvesting of simpelweg als aardige opa en oma die voor een extraatje zorgen. Verder staan ze lokaal klaar voor allerlei sociale projecten. Ze willen niet alleen bezig blijven, maar ook iets goeds doen. Jarenlang werd gezegd dat deze veronderstelde kapitaalkrachtige yolds ook lang mobiel wilden blijven en zich een dure auto zouden willen veroorloven, maar hier lijkt een kentering in te komen. Ten eerste valt het met die veronderstelde rijkdom wel mee, anderzijds wordt het geld, als dat er wel is, steeds vaker in de familiale keten gestoken. De camper lijkt in plaats van de duurdere auto eerder het favoriete voertuig, met voor thuis een (elektrische) privéleaseauto van 199 euro per maand, aangevuld met een elektrische fiets. Gemak en pragmatisme gaan het wat betreft mobiliteit bij de yolds winnen van status. De 65- tot 75-jarige lijkt dus minder materialistisch te zijn dan we veronderstelden, wil wel een leuke vakantie en goed eten, maar investeert vooral in de directe sociale omgeving. De yold is eerder een potentiële klant voor nieuwe mobiliteitsdiensten dan voor een auto uit het C- of D-segment.
Voorgaande visie op de jonge ouderen beluisterde ik onlangs op een bijeenkomst over de sociale veranderingen in onze maatschappij, veranderingen die we door digitalisering, door elektrificatie en door de online klantreis lijken te gaan missen. We kijken te veel op beeldschermen en te weinig in de ogen van de ander. Juist die generatie yolds moet je recht in de ogen kijken om er diensten aan kwijt te kunnen. Dat is trouwens een goede tip voor alle doelgroepen, want alleen online is ook maar alleen.