Als de 51 procent van de bevolking de andere 49 procent tegen de muur zou zetten, zou dat een democratische beslissing zijn. Tenminste, dat schijnt Ruud Lubbers ooit gezegd te hebben. Overigens is het wel een beslissing die niet goed te praten is, ondanks het democratische gehalte.
Winston Churchill ging Lubbers trouwens al voor, want de Britse staatsman stelde kort na de Tweede Wereldoorlog al dat de democratie een slechte staatsvorm is, maar dat hij ook geen betere wist. Kortom: alles heeft meerdere kanten die er allemaal van overtuigd zijn dat ze het gelijk aan hun kant hebben. Churchill had gelijk. Het kan niet slechter, maar ook niet beter.
Eind juni kwam ik middenin de Brexit-discussie terecht toen ik met vijftien Nederlandse branchegenoten het driedaagse Connected Cars 2016 event bezocht in Londen. Geen nuances meer: je bent voor of tegen en dat in een verhouding van 52 om 48 procent. Hoe verdeeld kan een land zijn. En nog veel belangrijker, hoe ga je verder als de meningen zo ver uit elkaar liggen en de omvang van de twee kampen juist zo dicht bij elkaar ligt.
Vele managers op het congres gingen (tevergeefs) de discussie met hun Britse collega’s aan, maar al snel was duidelijk dat het ieder voor zich is. De Brexit zorgt voor een Chinese muur tussen voor- en tegenstanders. Met een grote ontevredenheid zowel verbaal als in aantallen. Een evenwicht, een fragiele balans van een slechte soort, meende een Britse congresganger.
Zo’n zelfde situatie heerst er in de Europese autosector. Zeker als door de opkomst van telematica, het onderwerp auto- en klantendata op de voorgrond komt. Niet voor niets een veelbesproken punt tijdens het Connected Cars congres.
Ben je voor een vrije datastroom (onafhankelijke kanaal) of ben je voor een captive datastroom via de servers van de autofabrikanten? Ben je als dealer voor een onafhankelijke datastroom zodat je minder afhankelijk bent van de fabrikant of ben je voor de fabrikant als dataregisseur, omdat je dan de dealerwerkplaats beter kan verdedigen tegen die van het universele autobedrijf? Ben je als vrij kanaal tegen de rol van de autofabrikant, maar ook tegen een sterkere positie van de merkdealer? Kortom, ben je voor of voor of tegen en tegen? Beide kampen verdedigen hun case in Brussel. Wie sterk en wie zwak staat, is niet duidelijk. Dat beide zijden hun gelijk claimen, is geen verrassing. Maar het is net als bij de Brexit of de quotes van Churchill en Lubbers, het kiezen zorgt voor een winnaar en een verliezer, maar hoe dichter de beide kampen qua aantallen bij elkaar liggen (de helft plus één, dan wel min één), hoe groter de frustratie later in de markt zal zijn.