Het is Duitse gemeenten toegestaan diesels totaal uit het straatbeeld te weren, ongeacht het bouwjaar van de auto. Dat heeft de federale administratieve rechtbank in Leipzig besloten.

De Duitse krant Stuttgarter Zeitung meldt de uitspraak op haar website.

Stikstofdioxide

De krant legt uit dat de rechtbank met de uitspraak in hoger beroep een vonnis over het dieselautoverbod uit Stuttgart en Düsseldorf heeft bevestigd. Andere Duitse steden kunnen de uitspraak nu gebruiken om ook auto’s met een groene sticker te weren uit groene zones als de stikstofdioxidegrenswaarden niet op een andere manier kunnen worden bereikt. In Duitsland overschrijden ruim zeventig steden de door ‘Europa’ bepaalde norm van maximaal veertig microgram stikstofoxide per kubieke meter. De Duitse milieubeweging DUH heeft tegen zestien stadsbesturen een vergelijkbaar proces aangespannen. In reactie op de uitspraak herhaalt de belangenorganisatie van autobedrijven (ZDK) haar standpunt dat oudere diesels met retrofit maatregelen schoner gemaakt moeten worden. Er zou daarom een verplichting moeten komen voor zowel particuliere als zakelijke dieselbezitters. De koepel van autofabrikanten (VDA) zegt bij monde van zijn president Matthias Wissmann rijverboden voor diesels niet te zien als oplossing. Ook wijzen de fabrikanten fysieke aanpassingen aan oudere voertuiggeneraties af. “Maatregelen achteraf moeten komen uit software-updates die de uitstoot van stikstofoxide reduceren.”

Clementie

De rechtbank in Leipzig heeft overigens wel om enige clementie gevraagd voor Euro 5-diesels. De jongste voertuigen uit deze klasse zijn pas tweeëneenhalf jaar oud en hebben nog een hoge restwaarde. Eigenaren van deze auto’s zouden bij een spoedige handhaving van het verbod flinke financiële schade kunnen oplopen. In Stuttgart zijn er 32.000 eigenaren van een Euro 5-auto, in de hele regio zijn dat er 82.000. De rechtbank oordeelde dat deze voertuigen niet eerder dan per 1 september 2019 met een verkeersverbod geconfronteerd mogen worden.

Emissieloos

Woordvoerder Cees Boutens van RAI Vereniging verwacht vooralsnog geen vergelijkbare ontwikkeling in Nederland. “Mijn indruk is dat wij eerder dan in Duitsland zaken in gang hebben gezet om schone luchtkwaliteit te creëren.” Zo wijst hij op de diverse Green Deals van overheid en marktpartijen om in 2025 het openbaar vervoer en de distributie in stadscentra emissieloos te hebben. Ook is ons land geografisch niet vergelijkbaar met Duitsland, waar veel steden in dalen liggen, zonder enig emissie-temperend effect door wind van zee. Daarnaast is het dieselaandeel in Nederland lager dan bij onze oosterburen, met een bovendien dalende trend (van 25 procent in 2008 en 17 procent in 2017). In Nederland kennen Rotterdam en Utrecht een gedeeltelijk centrumverbod voor oudere diesels. Daarnaast hebben dertien gemeenten milieuzones voor vrachtwagens ingesteld.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
Meest bekeken berichten
Recente reacties