Bij een derde van de pechgevallen is volgens ADAC de batterij de oorzaak. Dankzij milde winters halen ook de zwakke broeders de ‘veilige’ zomer – waarin ze echter nóg hoger worden belast. Garages doen er daarom volgens producent Johnson Controls goed aan hun klanten juist nu een accucheck te bieden.
Behalve voor extra omzet zorgt zo’n controle volgens Eberhard Meissner, batterijexpert bij de fabrikant, ook voor tevreden klanten en daarmee een hogere loyaliteit.
De levensduur hangt af van talrijke factoren, zoals de omgevingstemperatuur tijdens de werking. Optimaal is 20°C, daarboven versnellen de elektrochemische reacties en de corrosie van het batterijrooster. Gevolg: de batterij raakt sneller leeg. Lastig in de zomervakantie, met de airco op max gaat en extra stroomverbruikers (mobiele navigatieapparaten, koelers, infotainmentschermen). Bijkomende factor is dat bij stilstand of lage snelheden – rustpauze, file – de dynamo niet langer kan voldoen aan de stroombehoefte. Normaal schiet de batterij te hulp, maar een versleten exemplaar zal het volgens Meissner op dat moment begeven en daardoor autopech veroorzaken.
Loskoppelen helpt niet
De batterij preventief loskoppelen in de zomer in periodes dat de auto niet gebruikt wordt, raadt Meissner af. “Het kan leiden tot gegevensverlies in de controle-eenheden van de auto en bij de elektronica van het infotainment. De garage kan zijn klant beter aanraden bij afwezigheid geen externe apparaten aangesloten te houden, zoals een losse GPS of koeler.”
Volgens Midtronics, leverancier van apparatuur voor accudiagnose en laadsystemen, is bij een batterijcheck grote zorgvuldigheid vereist, om verkeerde meetgegevens te voorkomen. Elke stap in het meetproces kan van invloed op het resultaat zijn, zoals de vraag of de batterij zich bij het testen binnen of buiten het voertuig bevindt, om welke type accu het gaat, welke norm en prestatie verlangd worden en wat de omgevingstemperatuur is tijdens de controle.