Hopelijk heeft u deze zomer vooral kunnen genieten van mooi weer. Mocht u af en toe toch binnen zijn gebleven en de tv hebben aangezet dan kunt u tegenwoordig zappen naar talloze programma’s waarin problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Wie wil er niet een beetje ‘feel good tv’ in tijden van crisis. Bent u uw tuin uitgerookt door de buurman z’n barbecue? Geen nood, John Williams lost het op in Bonje met de Buren. Mocht dat niet baten en zijn de spanningen ontaard in een grensconflict van Koreaanse proporties dan biedt de Rijdende Rechter wellicht uitkomst. Is die pitbull die u vanwege dit conflict had aangeschaft toch iets minder handelbaar dan u dacht? Vrees niet, Ceasar the Dog Whisperer verandert hem binnen een dag in een lieve knuffelbeer.

Ook aan ondernemers wordt gedacht. Wellicht kent u het programma Herrie In De Keuken van Herman den Blijker. Kansloze restaurants worden in een paar dagen omgetoverd tot cash cows. Hoe zou een automotive variant er uit kunnen zien? Herman die bij autobedrijf De Jong aanbelt. Zo meneer De Jong laten we eens kijken naar dat menu, wat staat er op de kaart… Ik zie het al…erg complex, veel modellen, en wat een voorraad. Stroomlijn je inkoop! De Jong: Tsja, ik verkoop eigenlijk alleen nog modelletjes uit het A- en B-segment, maar mijn importeur wil dat ik het hele gamma afneem. Den Blijker: Dat interieur is nou ook niet uitnodigend. Heeft wat gekost zeker, maar erg klinisch, niet onderscheidend. De Jong: Tsja, meneer Den Blijker, alles volgens de dealer standards. Vandaar ook dat ik een tweede pand heb moeten aanschaffen voor het andere merk dat ik voer. Wat zegt u? U hoeft de administratie niet meer te zien?

Een beetje Herrie In De Showroom zal dealers helaas niet van hun problemen afhelpen. Die worden juist groter nu het gemiddelde rendement het vriespunt bereikt. Zijn ze op te lossen? Enkele simpele economische wetmatigheden verklaren een hoop. Hoe meer spelers op een markt, hoe lager de winst en hoe sterker afhankelijk van één leverancier, hoe slechter je onderhandelingspositie. Helaas, twee keer raak voor veel autodealers wat betreft verkoop nieuw.

Autoverkoop is echter vaak geen rationele, maar emotionele business. Gemiddeld zit zo’n dertig procent van de verkoopprijs van een nieuwe auto in distributiekosten. Professor Ferdinand Dudenhöffer van het Duitse Center Automotive Research becijferde recentelijk dat een via internet gekochte auto gemiddeld 2.500 euro goedkoper kan zijn dan een via de dealer gekochte auto, dankzij verminderde overhead. Zowel BMW en Mercedes gaven onlangs aan directe online verkoop te overwegen. Duitse dealers reageerden als door een adder gebeten; ze pakken ‘onze’ auto’s af.

Vanuit rationeel oogpunt zou rechtstreekse verkoop niet alleen voor consumenten, maar ook voor dealers gunstig kunnen zijn. Geen overbodige voorraden, een vaste handling fee voor aflevering en je concentreren op winstgevende occasion en aftersales activiteiten. Dat de consument open staat voor ratio is duidelijk. Auto’s lijken voornamelijk voor dealers nog emotie. Kan men wel zonder herrie in de showroom?

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
21 april 2025
Op safe spelen in de autovoorraad
18 april 2025
Schadeafhandeling Toyota Nederland via Openclaims
18 april 2025
Harvest Automotive benoemd tot officiële distributeur Atera
18 april 2025
Invoering betaald parkeren: ‘Het interesseert de gemeente niet’
17 april 2025
One-stop-shop-visie krijgt vorm
17 april 2025
42 procent minder verkeersdoden in 25 jaar
Meest bekeken berichten
Recente reacties