Betalen per kilometer, zoals vanaf 2026 al geldt voor vrachtwagens in Nederland, moet zo snel mogelijk worden ingevoerd om de teruglopende overheidsinkomsten te compenseren.

Dat stelt Erik Slaaf, sectorspecialist Transport, Logistics & Mobility bij ING Sector Banking. Hij ziet dat elektrisch rijden in de lift zit, waardoor de inkomsten door accijns op brandstof teruglopen. Willen we de overheidsuitgaven op peil houden, dan moet de schatkist op een andere manier worden gevuld. Alternatieven voor de kilometerheffing als het zwaarder belasten van elektrische voertuigen, elektriciteit of brandstofauto’s hebben allemaal hun nadelen.

Alternatieven

Zo remt het belasten van elektrische voertuigen in de ogen van Slaaf de noodzakelijke overstap naar emissievrij vervoer die cruciaal is voor het behalen van de klimaat-, energie- en stikstofdoelen.

“Een andere optie is om fossiele auto’s zwaarder te belasten. Maar dat raakt vooral mensen die nog niet kunnen overstappen op elektrisch. Voor hen wordt autorijden duurder en minder bereikbaar. Zij dreigen in hun vervoersvrijheid te worden beperkt.”

Ook een algemene verhoging van de energiebelasting is geen optie, “want dat zou ook koken of verwarmen duurder maken. Daarom ligt een kilometerheffing opnieuw op tafel: wie meer rijdt, betaalt meer. Zo blijft de belasting eerlijk verdeeld, ook als elektrisch rijden de norm wordt.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
17 juli 2025
Gert Veenstra countrymanager Autorola
17 juli 2025
1 op de 5 automobilisten ervaart schade in wasstraat
17 juli 2025
ING: Invoering kilometerheffing duldt geen uitstel
17 juli 2025
Schaal en groei
16 juli 2025
Rijhulpsystemen Mercedes leren van dagelijks verkeer
16 juli 2025
Zorgen over End-of-Life Vehicle Regulation
Meest bekeken berichten
Recente reacties