De markttrends beïnvloeden de bedrijfsmodellen binnen de automotive branche. Komend jaar kan het jaar van de waarheid worden voor dealerbedrijven. Zonder koerswijziging stevent de branche rechtstreeks op rode cijfers af. Dat zegt ING Economisch Bureau in haar nieuwste kwartaalbericht.
“Ook in de meestal nog wel winstgevende aftersales ondervinden dealers steeds meer concurrentie. Door niet meer gebonden te zijn aan één merk (meestal de jongere jaargangen van dat merk), wordt het potentieel vergroot wat echter een forse omslag in strategie en bedrijfscultuur vereist”, zo staat in het verslag.
ING denkt dat de herstructurering van netwerken sneller zou moeten om tot een gezondere marktstructuur te komen. In de huidige markt bestaat geen eenvoudige exit voor dealers die vrijwillig wensen te stoppen. “Waar het vorige decennium sprake was van een ware overnamegolf is de situatie nu anders. De waarde van dealerbedrijven en hun vastgoed is onder druk komen te staan wat niet alleen stoppen minder aantrekkelijk maakt, maar ook de mogelijkheden beperkt van de grotere dealergroepen om kleinere partijen over te nemen. Daar komt bij dat de afgelopen jaren de weerbaarheid van zowel kleine als grote partijen een klap heeft gehad. Door onder meer winstgevende werkplaats- en leaseactiviteiten zijn velen op de been gebleven, maar de vraag is hoeveel vet er nog op de botten zit.”
Innovatie afwezig
Een conclusie van ING is dat in tegenstelling tot vele andere retailsectoren de autobranche vooralsnog de boot lijkt te missen met betrekking tot internet. “Combinaties van online verkoop en een beperkt aantal experience centra zouden een interessant bedrijfsmodel kunnen opleveren. Zowel dealers als fabrikanten zullen samen de verkoop van nieuwe auto’s efficiënter moeten maken. Nu dealers in hun mogelijkheden beperkt zijn zullen fabrikanten/importeurs (nog) meer het voortouw dienen te nemen in herstructurering van netwerken. Minder maar wel grotere sales outlets of experience centers kunnen efficiënter opereren, klanten beter van dienst zijn en de intrabrand concurrentie verminderen.”
Als oplossing denkt ING dat het eisenpakket van merken aan dealers, naast uniformiteit en kwaliteit, juist meer gericht moet worden op efficiëntie en low-cost bedrijfsvoering. Ook eisen op het gebied van duurzaamheid kunnen hieraan bijdragen. “Zowel dealers als fabrikanten moeten hun planning zo scherp mogelijk weten te krijgen en overcapaciteit in autofabrieken moeten aanpakken. Essentieel is echter ook een realistische verwachting vanuit de markt. De kennisfunctie van dealergroepen en importeurs wordt daarom belangrijker. Gevoel met de (lokale of regionale) markt is een unieke eigenschap van dealerbedrijven, maar belangrijker nog is om bovenop de cijfers te zitten. Planning, voorraadbeheer en omloopsnelheid in de keten dienen voortdurend gemonitord te worden.”
Meer ondernemen
Dealers moeten zelf hun ondernemerschap ten toon spreiden. ING: “Niet alleen door meer activiteiten te ontplooien in (universele) aftersales om niet nog meer marktaandeel te verliezen aan onafhankelijke partijen. Ook in een meer internationale occasionmarkt ontstaan kansen om te ondernemen. Dit vereist echter wel dat dealers vaker uit hun comfort zone stappen.”
Download hier het kwartaalbericht >>