Van een nauwelijks bekend fenomeen naar een populaire leasevorm die door vrijwel elke leasemaatschappij en auto-importeur wordt aangeboden: private lease heeft een enorme groei doorgemaakt. Vanaf 1 februari is er een keurmerk ontwikkeld in samenwerking met consumentenorganisaties voor eerlijke voorwaarden, transparantie en daarmee een duidelijk en verantwoord leaseproduct.
Van 17.000 private leasecontracten eind 2014 naar 36.000 contracten eind 2015: een verdubbeling ten opzichte van 2014. Private lease is in opkomst en daarmee groeit het aantal aanbieders bijna dagelijks en daarmee ook het aantal verschillende contracten met voor de consument soms onduidelijke regels. Waar de consument bij private lease zorgeloos autorijden tegen voorspelbare kosten verwacht, blijkt de praktijk soms anders. Voor de Stichting Keurmerk Private Lease reden om een onafhankelijk keurmerk voor privé lease in het leven te roepen.
Het Keurmerk Private Lease is een initiatief van de Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) en Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) die nauw hebben samengewerkt met diverse consumentenvertegenwoordigers. “Veilig, verantwoord en vertrouwd zijn de uitgangspunten geweest voor zowel de consument als de leasemaatschappij bij het ontwikkelen van het keurmerk. Het moest een kwaliteitslabel voor private lease worden”, zo vat Arnold Koopmans, woordvoerder van de Stichting Keurmerk Private Lease, het nieuwe keurmerk samen.
Criteria waaraan aanbieders moeten voldoen
Om voor het keurmerk in aanmerking te komen moet de aanbieder aan veel criteria voldoen zowel ten aanzien van het product als in de processen. De aanbieder wordt door een onafhankelijke specialist geaudit en alleen bij een positieve uitkomst wordt het keurmerk verleend. Deze audit wordt bovendien jaarlijks herhaald. Maar liefst 30 leaseaanbieders mogen vanaf de startdatum van het keurmerk, 1 februari 2016, het nieuwe Keurmerk Private Lease voeren. De verwachting is dat er de komende maanden nog tientallen zullen volgen.
Voorwaarde om het keurmerk te verkrijgen is onder meer dat de leasemaatschappij een BKR-toetsing uitvoert alvorens met de consument een leaseovereenkomst aan te gaan. “De BKR-toets moet de consument tegen zichzelf in bescherming nemen. Hij laat zich wellicht verblinden door een glimmende, nieuwe auto met een laag maandbedrag en vraagt zich niet af of op de lange termijn aan de verplichtingen kan worden voldaan. Dit lijkt misschien een drempel voor zowel de consument als de leasemaatschappij, maar voor beide is de zekerheid die een BKR-toetsing oplevert van groot belang”, vervolgt Koopmans. “Dat zoiets niet overbodig is, blijkt uit de cijfers van BKR: één op de drie huishoudens in Nederland heeft betalingsachterstand en één op de zes huishoudens heeft problematische schulden (Bron Panteia, monitor betalingsachterstanden 2014).”