Veel kleinere bedrijven in de automotive worden overgenomen door grotere spelers of zullen hun activiteiten beëindigen. Belangrijke oorzaak is dat kleinere bedrijven steeds meer onder druk komen te staan. Wet- en regelgeving leggen verplichtingen op die voor deze bedrijven een grote uitdaging vormen.
Het is een van de constateringen in de nieuwe sectorvisie Automotive die de Rabobank heeft gepubliceerd en die overeenkomt met wat Gerard ten Buuren, voorzitter van de BOVAG-afdeling Onafhankelijke Autobedrijven, deze week zei op het jaarcongres van zijn afdeling.
De Rabobank stelt dat kleinere ondernemingen, om zelfstandig te blijven, strategische keuzes moeten maken, bijvoorbeeld door zich te specialiseren of door een grote focus op klantbinding te leggen en op een zichtbare rol in hun omgeving.
Vijf transities
Deze transitie van klein naar groot is er één in de vijf transities die Rabobank onderscheidt. De andere zijn: de overgang naar elektrisch rijden, innovatie & digitalisatie, de krapte op de arbeidsmarkt en de onzekere politiek.
Over dat laatste is op het BOVAG-congres al voldoende gezegd. Feit blijft dat de overheid voor de autobranche opnieuw een onbetrouwbare partner is gebleken en daarmee heeft te dealen.
De krappe arbeidsmarkt vraagt volgens de Rabobank om autobedrijven die aantrekkelijk zijn voor de gewilde doelgroep van jonge, technisch opgeleide mensen. De bank spoort autobedrijven daarom aan om zich te verdiepen in wat jongere generaties belangrijk vinden en daarop hun aanbod aan te passen.
Door innovatie & digitalisatie worden voertuigen steeds complexer. Het draait allemaal om data. Bedrijven kunnen data benutten voor efficiency en klantenbinding, maar dan moet je die data wel hebben én op de juiste manier kunnen inzetten. Dat vraagt nogal wat, met name van kleine bedrijven. Die hoeven dat uiteraard niet allemaal zelf aan te pakken; er staan partners klaar om de bedrijven daarbij te ondersteunen.
De laatste transitie die Rabobank schets betreft de elektrificatie van het wagenpark. Die gaat langzaam, maar is onvermijdelijk. De bank schetst dat in 2040 meer dan de helft van het wagenpark volledig elektrisch zal zijn. Dit vereist andere kennis en kunde om klanten dezelfde service te kunnen blijven bieden. Daarbij moet ook de verduurzaming van het eigen bedrijf niet vergeten worden, aldus de Rabobank in zijn recente sectorvisie Automotive.