Ludicrous, spreek uit loo’di-krus, bespottelijk, absurd, lachwekkend. Nog niet zo heel lang geleden kon je wat mij betreft iedere poging tot een elektrische auto op die manier omschrijven. Niet serieus te nemen en allesbehalve sexy. Ook in de 21e eeuw leek niets de dominantie van de verbrandingsmotor te doorbreken. Sterker nog, ze straalde als nooit tevoren.

Bewapend met meer pk’s dan ooit….400, 500 of zelfs 1001 pk voor de Bugatti Veyron. Een auto omschreven door Jeremy Clarkson als ‘the most stunning piece of automotive engineering ever created.’ Een uitspraak die ik als petrolhead alleen maar kan onderschrijven. De Veyron was ook mijn droom en reden om ieder jaar een oudejaarslot te kopen. Maar dromen veranderen soms. De Veyron is namelijk ook wel een tikje ‘ludicrous’. Een compleet onpraktische auto voor twee personen met een, op de openbare weg, nutteloze top van 400 km/u. De tank van 100 liter is bij die snelheid bovendien in twaalf minuten leeg.

Is dit nou het ultieme waar de auto industrie na bijna 130 jaar op uit is gekomen? Of is die mooie sector wellicht toch een beetje in slaap gesust door het succes van de verbrandingsmotor? Plots is daar echter een prins op een elektrisch paard om haar wakker te kussen. Elon Musk, een man die onder andere van plan is zonne-energie groot te maken, mensen op Mars te zetten en autorijden elektrisch te maken. Ludicrous? Wellicht, maar Musk laat, als eigenaar van Tesla, wel zien waar de toekomst ligt.

Niet alleen van elektrische auto’s, maar van automobiliteit in z’n geheel. Een serieus (elektrisch) bereik, gratis stroom middels een uitdijend netwerk superchargers (op zonne-energie) en een zee aan ruimte voor passagiers en bagage. Een auto die daarnaast ook als eerste (online) connectiviteit echt benut en als één van de eerste stappen naar zelfrijdend maakt. Sinds kort ook beschikbaar met een ludicrous mode; van 0 naar 100 in 2,8 seconden. Musk maakt de elektrische auto tot een natte droom voor petrolheads; sexy elektrisch.

Nee, ik heb geen aandelen Tesla en er zijn ook mitsen en maren. Subsidies zijn nog belangrijk voor het succes, de betrouwbaarheid laat volgens verhalen nog te wensen over en het bedrijf maakt verlies. Het indrukwekkende is echter wat Tesla al binnen haar korte bestaan tot stand heeft gebracht en nog van plan is. Nu heeft de gemiddelde particulier nog een winnend staatslot nodig voor een Tesla, maar over enkele jaren moet een meer betaalbare ‘Model 3’ de massa opzoeken. Productie op grote schaal kan de prijs van batterijen voor elektrische auto’s verder drukken en op termijn onder die van de verbrandingsmotor brengen. Een Tesla die over een paar jaar de Nederlandse verkooplijst aanvoert?

Zoals Musk echter stelt, nog veel belangrijker dan de eigen modellen is dat Tesla anderen laat zien wat mogelijk is en in beweging brengt. Dat moet er voor zorgen dat de automobiel nu echt de 21e eeuw in rijdt; innovatief, connected, schoon, betaalbaar en sexy.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties