Op initiatief van RAI Vereniging, de afdelingen Autovak en Auto, zijn vier scenario’s ontwikkeld die de toekomst van de aftermarket in ons land schetsen. Al in een vroeg stadium sloot ook Bovag zich aan, want de veranderende aftermarket is ook voor haar leden (merkdealers en universelen) van levensbelang.
Bij RAI Vereniging hebben onderdelendistributeurs en automaterialengrossiers een groot belang bij een vooruitblik op de markt in 2025. Dat de balans tussen de diverse aanbieders ingrijpend zal veranderen is een zekerheid, alleen hoe is de vraag. De vier scenario’s worden 24 april gepresenteerd, tijdens een grote bijeenkomst in Cinemec in Ede, waar zo’n vier- tot vijfhonderd bezoekers worden verwacht.
De scenario’s zijn natuurlijk niet de heilige graal en het ene scenario is niet beter dan het andere. Sterker: er kan ook een mix van scenario’s ontstaan. Bovendien kunnen hele ingrijpende, zogenaamde disruptieve (denk aan telematica) ontwikkelingen ook zomaar alle scenario’s van tafel vegen.
Richting
Toch zijn de scenario’s belangrijk als richtinggever, omdat er kritisch wordt gekeken naar de eigen onderneming, de klanten, de concurrentiepositie, relevante trends en wisselende omgevingsfactoren. Passen de ontwikkelingen die je als bedrijf voorziet, in een bepaald scenario? Is de toekomst beter in kaart te brengen en het bedrijf een gezonde richting op de sturen? Cruciaal is de rol van het management: die zullen hun beleid moeten aanpassen of vernieuwen, op eigen kracht of in samenwerkingsverband. Er is al ketenvorming bij grossiers, nationaal en internationaal, of op garageniveau door werkplaatsconcepten. Die moeten wellicht verder worden geprofessionaliseerd, vooral op marketinggebied.