Zo’n tweederde van de Nederlanders wil niet dat hun auto zelfstandig in de stad rijdt. Men heeft onvoldoende vertrouwen in de techniek en is bevreesd voor aansprakelijkheid in geval van ongelukken.

Dat meldt Marco Maréchal, directeur en oprichter van Connected Strategische Veranderingsprocessen, in zijn boek ‘Mobiliteit in de toekomst 2030’. Aan 1700 Nederlanders is gevraagd wat zij vinden van connected cars en (semi)zelfrijdende auto’s. Al te positief is men blijkens de resultaten vooralsnog niet: er heerst grote twijfel over de onfeilbaarheid van de techniek, zeker in drukke stadssituaties.

Verder wijst 42 procent van de Nederlanders op het risico van gehackte besturing. “Zij willen dat de systemen goed beveiligd en uitgebreid getest zijn alvorens zij in zullen stappen”, aldus Maréchal. Opvallend is dat 32 tot 60 procent zichzelf als bestuurder aansprakelijk acht zodra een zelfrijdende auto een overtreding maakt of bij een ongeluk betrokken is.

Mysterie

Hoewel de meeste deelnemers bekend zijn met de (deels) zelfrijdende auto, is voor velen van hen het fenomeen connected car een compleet mysterie. De meeste moeite met deze voortschrijdende techniek hebben de laagopgeleide deelnemers. Hoger opgeleiden – met name mannen boven de 55 – zijn zeer positief over de connected car en geven graag het stuur uit handen. Dit laatste het liefst in de file en op snelwegen, en minder graag in de stad.

Het opinieonderzoek dat ten grondslag ligt aan het boek werd gehouden in het laatste kwartaal van 2014 en eerste van 2015. Bureau Newcom peilde in opdracht van Maréchal hoe mensen tussen de 16 en 84 jaar oordelen over over autonoom rijden; de uitkomsten zouden representatief zijn voor de gehele bevolking. Begin dit jaar volgde een follow up, onder een focusgroep. Het is de bedoeling de peiling om de twee jaar te herhalen.

Koploper

Maréchal is adviseur en sparringpartner van diverse organisaties op het gebied van mobiliteit, verkeer en vervoer. “Nederland is koploper als het gaat om de innovaties in de automotive sector. Daar mogen we trots op zijn. Om de innovaties te laten slagen, is het van belang om in te spelen op de behoefte en beleving van hen die er uiteindelijk mee aan de slag gaan.” De resultaten van het onderzoek zijn overhandigd aan het ministerie van infrastructuur & milieu.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties