Het lijkt een maatregel met weinig impact maar over tien jaar terugkijkend zal 1 juli 2015 een datum van belang zijn geweest voor autominnend Nederland. Het is namelijk vanaf vandaag mogelijk om met een zelfrijdende auto op de openbare weg te rijden.
De overheid wil met deze maatregel een stimulerend klimaat scheppen voor de verdere ontwikkeling van de zelfrijdende auto. De ontwikkelingen gaan snel en van de zelfrijdende auto zijn grote voordelen te verwachten op het gebied van de doorstroming in het verkeer, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid, vindt het ministerie van Infrastructuur & Milieu.
De nieuwe regel geeft de RDW de bevoegdheid om aanvragers van proeven toestemming te geven voor gebruik van de openbare weg met zelfrijdende auto. Vanzelfsprekend na een technische beoordeling van de RDW.
Goedkeuring
De RDW verzorgt standaard de vereiste wettelijke goedkeuringen voor toelating van voertuigen op de weg. Daarom is de RDW ook de aangewezen partij om te bepalen in welke gevallen voertuigen met innovatieve geautomatiseerde elementen veilig op de openbare weg getest kunnen worden. Daarbij kan het gaan om nieuwe voertuigen die vanaf de bouw zijn voorzien van die nieuwe elementen. Vaker zal het gaan om voertuigen die al een goedkeuring hebben waarin tijdelijke specifieke onderdelen zijn ingebouwd om praktijkervaring op te doen met functies die het voertuig meer zelfrijdend maken.
De ontheffing die de RDW kan leveren is op maat gesneden op het gebied van wat wordt getest, waar en hoe lang en onder welke condities. Op die manier is de RDW in staat de gewenste praktijkproeven te faciliteren en tegelijk de veiligheid te waarborgen.