Door het gebruik van een speciale coating over de autolak, kan een voertuig zelfreinigend en vuilafstotend worden. Uitvinder van de speciale laag is de Technische Universiteit Eindhoven (TUE). Na bijvoorbeeld een regenbui zou de auto weer schoon moeten zijn. Bovendien herstelt de doorzichtige coating zelfs lichte beschadigingen.

De nieuwe toepassing bestaat uit nanotechnologie en is ook bruikbaar op andere producten, zoals smartphones, contactlenzen, zonnepanelen en zelfs schepen en vliegtuigen. Volgens de onderzoekers zouden door het gebruik van de coating vliegtuigen minder kerosine verbruiken en er minder algen hechten aan schepen.

De TUE verwacht over zes tot acht jaar productieklaar te zijn. De prijzen zullen vergelijkbaar zijn met die van huidige coatings.

Niet echt nieuw

De nieuwe coating van de universiteit mag dan op zichzelf een nieuw product zijn, het idee bestaat al veel langer. Zo hebben Amerikaanse onderzoekers in 2009 een polyurethaan-materiaal gemaakt, waarmee Lexus een lak gebruikt met sterke zelfherstellende eigenschappen. Nissan kwam in 2005 al met haar zogenaamde Scratch Guard-beschermlaag. Ook ruimtevaartorganisatie NASA deed in 2005 al proeven met ‘self-healing materials’. Lakkenfabrikant Sikkens heeft al enige tijd de autolak Autoclear LV Exclusive, een blanke lak die krasbestendig is. Mochten kleine krassen toch voorkomen door bijvoorbeeld wasstraatkrassen, dan kan de lak zichzelf herstellen.

Mercedes nano-particle clearcoat uit 2004

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
17 juli 2025
Gert Veenstra countrymanager Autorola
17 juli 2025
1 op de 5 automobilisten ervaart schade in wasstraat
17 juli 2025
ING: Invoering kilometerheffing duldt geen uitstel
17 juli 2025
Schaal en groei
16 juli 2025
Rijhulpsystemen Mercedes leren van dagelijks verkeer
16 juli 2025
Zorgen over End-of-Life Vehicle Regulation
Meest bekeken berichten
Recente reacties