Laatst raakte ik aan de praat met een jonge accountant. Hij was pas afgestudeerd en had al direct een mooie job bij een van de grotere kantoren.

Net als veel jos-veldhuisengeneratiegenoten was hij zo’n jongen die is opgegroeid met een smartphone in plaats van met een bijtring of houten speelgoedpaard. Hij bleek behoorlijk geïnteresseerd in de autobranche en al pratend kwamen we op het onderwerp connectiviteit. Zijn nieuwe auto was ook connected, vertelde hij. Direct liet hij me een app zien. De eerste ervaringen met de dealer die hem benadert voor een servicebeurt had hij ook al gehad. Hij wist  eveneens dat het merk een hoop data uit zijn auto verzamelt en hij was gefascineerd door wat de dealer daarmee kan. Het feit dat je met data geld kan gaan verdienen, vond hij helemaal fantastisch.

Hoofdpijn

Hij maakte wel een kanttekening. “Big data zijn een big headache”, stelde hij. “Iedereen roept dat hier de toekomst ligt, maar veel bedrijven hebben geen idee wat ze met big data aan moeten. En ik kan honderd keer zeggen dat klantendata goud waard zijn, maar veel bedrijven hebben geen idee welke analyses ze kunnen maken van hun klantendata om hun businessmodel te verrijken. Juist die analyses, daar draait het om. Ze krijgen er hoofdpijn van. Data worden pas geld waard als je ze verwerkt tot informatie waarmee je iets in gang kan zetten. Olie is ook niet direct benzine of diesel, je moet er eerst iets mee doen. Alleen slim bewerkte data zijn het nieuwe goud van onze maatschappij. Big data brengen enorme bedrijfseconomische kansen met zich mee, maar bedrijven weten deze nog niet te benutten.”

Balans

Daarmee droeg de jonge accountant feitelijk al de oplossing voor de hoofdpijn aan, want net als veel autofabrikanten kunnen ook autobedrijven met data aan de slag. Zeker de werkplaatsconcepten zijn in staat om met de data als basis partners voor het concept te zoeken waar de data wellicht mee bedeeld kunnen worden. ‘Als data zo veel waard zijn, waarom zet je ze dan niet op je balans’, stelde ik laatst voor. Grote bedrijven doen dat soms al. Door ze op de balans te zetten, wordt een ondernemer zich ook bewust van de waarde ervan. Hij vertaalt ze naar echte euro’s. Daarmee zijn ze niet de hoofdpijn, maar het middel om die ermee te bestrijden. Deze column stond eerder in editie 12 van Aftersales Magazine, verschenen op 8 december.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
16 april 2025
Garagenetwerken AllParts groeien door
16 april 2025
Hiltermann optimaliseert met Vinacles voorraadfinanciering
16 april 2025
Alliance vergroot grip op aftermarket EV’s
16 april 2025
Nieuwe CEO LKQ Benelux-France bekend
16 april 2025
RODI 2024: zorgen over toekomstige winstgevendheid
15 april 2025
BOVAG doet formeel bod voor nieuwe cao MvT
Meest bekeken berichten
Recente reacties