EV-rijders zien het vermogen van elektrische auto’s liever aangeduid in pk’s dan in kilowatts (kW), omdat de oplaadsnelheid van elektrische auto’s óók wordt uitgedrukt in kW, en dat schept verwarring. De verwarring is toch al groot omdat fabrikanten verschillende waardes hanteren voor het aantal minuten aan een snellader én bruto en netto accucapaciteit door elkaar heen gebruiken.
Dit concludeert EV Jaarboek na een enquête onder 10.498 (huidige en toekomstige) EV-rijders.
Vermogen
Het vermogen van een elektromotor kan uitgedrukt worden in kW en in pk. De oplaadsnelheid van een elektrische auto wordt echter áltijd uitgedrukt in kW. Om een eind te maken aan de hiermee gepaard gaande begripsverwarring, verdient het aanbeveling om de communicatie meer te standaardiseren. 84 procent van de ondervraagden geeft namelijk aan dat ze het vermogen van een elektromotor in pk’s wil zien. Gebruikers kunnen elektrische auto’s van verschillende fabrikanten dan veel makkelijker vergelijken.
Laadsnelheid
Bij thuisladen of opladen bij een openbare laadpaal is de laadsnelheid altijd gelijk; bij snelladen neemt de snelheid van laden af naarmate de accu voller raakt. Het snellaadvermogen dat autofabrikanten opgeven is het piekvermogen. Daarnaast communiceren fabrikanten de tijd die het duurt om te laden van bijvoorbeeld 20 tot 80 procent. Andere geven weer de tijd van 10 tot 90 procent. Uit de enquête van EV Jaarboek blijkt dat 38 procent de voorkeur geeft aan één percentage, van bijvoorbeeld 10 tot 80. Verder vindt 46 procent het nog steeds fijn als óók de maximale laadsnelheid gecommuniceerd wordt.
Accucapaciteit
En dan communiceren autofabrikanten nog netto en bruto capaciteit van de accu. De actieradius wordt echter bepaald door de netto capaciteit, het enige deel dat je daadwerkelijk kunt opladen. 80 procent van de geënquêteerden ziet het liefst dat autofabrikanten alleen die netto capaciteit communiceren.