Ten tijde van de economische crisis, vijftien jaar geleden, werd het begrip ‘Gamification’ gelanceerd. Eerst onder it-ers, maar al snel werd het te pas en te onpas gebruikt. Honda beloonde groener rijgedrag volgens spelinzichten met oplichtende blaadjes op het dashboard. In managementboeken ging het over spelvormen die sneller resultaat opleverden dan andere methodes. Zoals met alle hypes waren er ongewenste bijeffecten.

Behalve punten en zogenoemde badges om gewenst gedrag te belonen, spelen ook Avatars (digitale versies van personen) een rol binnen gamificatie. Niet geheel toevallig kwam de eerste film van regisseur James Cameron uit rond de tijd dat gamificatie hot werd. Nu draait deel 2.

De mens als onderdeel van een digitale wereld, ik herinner me nog hoe eind vorige eeuw dergelijke visies angstwekkende vormen kregen op het bioscoop-doek. Nee, niet The Matrix maar eXistenZ van David Cronenberg. Geen VR-brillen, een stekker in de rug brengt het virtuele en het fysieke bij elkaar.

We lijken een kantelpunt in de maatschappelijke ontwikkeling te bereiken. De jaarlijkse Consumer Electronics Show in Las Vegas onderstreepte dit naar mijn mening dit jaar, net als ons eigen Aftersalescongres eind vorig jaar. Om met die laatste te beginnen: dagvoorzitter Ben van der Burg noemde ChatGPT, een chatbot waarmee studenten met een druk op de knop geheel automatisch scripties produceren. Het is al mogelijk om iedereen alles geloofwaardig in woord en beeld te laten zeggen en doen. De techniek staat voor niets en zal alleen maar verbeteren op dit vlak. Elders in het februari-nummer van Aftersales Magazine hebben we het over voertuigdiagnose op basis van kunstmatige intelligentie en helpdesks die bemand worden door gamers. Die kijken anders naar de wereld, kunnen snel en logisch denken en handelen, vaak multitaskend. Maar, moet je straks gamer zijn om een moderne auto te begrijpen?

Het vervagen van de scheidslijn tussen echt en virtueel is al lang en breed in gang gezet. Dat ik jaren geleden in Landgraaf een vliegend varken zag was niet het gevolg van drugsgebruik (doe ik niet). Ook niet van augmented reality, maar een luchtballon tijdens een concert. Als de vr-bril fuseert met de head-up display dan zien we straks vanachter het stuur dat varken en andere ‘verrijking’ in de werkelijkheid opdoemen. Ongetwijfeld sneller dan wetgevers kunnen bijbenen en met allerlei ongewenste neveneffecten.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties