Om de levering van accupakketten na 2025 veilig te kunnen stellen wil autofabrikant Volkswagen nog voor het einde van dit decennium zes grote accufabrieken in Europa bouwen. De totale energiecapaciteit moet 240 GWh per jaar bedragen.
Dat is een van de uitkomsten van de recente Power Day, waar Volkswagen de plannen voor de ontwikkeling van accu’s en de uitbreiding van laadmogelijkheden tot 2030 heeft geschetst.
Snellaadnetwerk
Het accu-offensief van Volkswagen moet gepaard gaan met een sterke uitbreiding van het snellaadnetwerk. Samen met partners wil Volkswagen per 2025 circa 18.000 openbare snellaadpunten in Europa operationeel hebben. Dit is een vervijfvoudiging van het huidige snellaadnetwerk. Hiermee is circa een derde van de totale in 2025 te verwachten vraag af te dekken.
Complexiteit
Om elektrisch aangedreven auto’s voor een steeds groter publiek bereikbaar te maken, streeft Volkswagen ernaar om de kosten en de complexiteit van batterijen terug te brengen. Tegelijkertijd moeten de prestaties en de actieradius ervan vergroot worden. Het nieuwe accupakket dat Volkswagen in 2023 introduceert, speelt daarbij een sleutelrol. Dit pakket wordt door Volkswagen zelf geproduceerd. Het zal naar verwachting in 80 procent van alle elektrisch aangedreven modellen van de Volkswagen Groep worden gebruikt.
Elektriciteitsnet
De Volkswagen Groep wil bovendien dat elektrische auto’s onderdeel maken van het publieke elektriciteitsnet. Zo is het mogelijk om elektriciteit die thuis uit zonne-energie wordt opgewekt, op te slaan in de accu van de auto’s. Die energie kan naar het huis worden gestuurd op momenten dat daar behoefte aan is. Zo worden klanten minder afhankelijk van het bestaande elektriciteitsnet én kunnen ze geld besparen en de CO2-uitstoot beperken. Vanaf 2022 ondersteunen elektrisch aangedreven MEB-modellen van Volkswagen dit systeem. Deze technologie kan op korte termijn ook op grotere schaal worden gebruikt, bijvoorbeeld in appartementencomplexen of kantoren.