Nieuwe auto’s lijken uit de gratie bij de ‘gewone’ consument. Te duur en onnodig. Wat blijft, is de afzet aan de leasesector. Maar dat kost marge. Autodealers zitten in een pijnlijke spagaat.
Het eerste kwartaal van dit jaar was voor de leveranciers van nieuwe personenauto’s niet om over naar huis te schrijven. Vergeleken met het ook al niet zo florissante begin van 2018 daalde de afzet met nog eens 14,4 procent. Als je dat dalingspercentage extrapoleert dan is dit jaar op weg naar een all-time low en wordt een niveau van 400.000 stuks bij lange na niet gehaald. Niet fraai dus. Brancheorganisaties putten zich uit om de hoge bpm de schuld van al dit kwaad in de schoenen te schuiven. En daarmee wijzen ze naar de overheid die maar mondjesmaat beweegt op dit dossier. Onlangs trokken die belangenclubs zelfs ongemeen fel van leer toen men informatie meende te hebben over een op handen zijnde forse verhoging van die vermaledijde bpm. Het bleek loos alarm, maar het geeft wel aan hoezeer de branche met deze prijsverhogende belasting in de maag zit. Want duur zijn onze nieuwe auto’s zeker. Een populair type Volkswagen Golf dat bij ons 30.045 euro kost gaat in België voor 28.445 euro de deur uit en is voor Duitsers zelfs voor maar 27.230 euro beschikbaar – zo becijferde RTL Nieuws onlangs. Een fors verschil dus, maar eigenlijk ook geen nieuws. Deze situatie bestaat al decennia lang.
Wagenpark bijna twee jaar ouder
Gerelateerd aan het inwoneraantal is Nederland al jaren een van de slechtst presterende markten voor nieuw personenauto’s. In West-Europa worden alleen in het Verenigd Koninkrijk per capita minder auto’s verkocht. De meeste kooplust in West-Europa is te vinden onder de Luxemburgers, gevolgd door de Ieren en de Belgen. Naast de genoemde prijsverschillen zijn er natuurlijk meer redenen voor dit ‘onderpresteren’. De toenemende kwaliteit van auto’s is vermoedelijk de belangrijkste. Daardoor volstaat steeds vaker een oudere, gebruikte auto. Bovendien is Nederland klein en plat, waardoor de afstanden gering zijn en de (technische) belasting beperkt. Voeg daarbij de uitstekend georganiseerde occasionhandel die lustig gebruik maakt van aanvoer uit het buitenland en het plaatje is wel rond. Het leidt ook tot een snel verouderend wagenpark. In 2009 was de gemiddeld autoleeftijd nog maar 8,9 jaar, nu is dat al 10,7 jaar. Goed nieuws voor de reparatiebedrijven overigens – want ook het wagenpark stijgt nog lekker mee – slecht nieuws voor de dealerbedrijven die deels leven van de marge uit ‘nieuw’.Ook minder private lease
Gelukkig zijn er dus nog kansen in de leasing-sector. Van oorsprong niet de meest favoriete klantgroep van autodealers, vanwege de hogekortingswensen en kritische houding bij onderhoudsinkoop. Maar tegenwoordig zijn leasemaatschappijen meer dan welkom om de afhakende particulier te compenseren. Inmiddels gaat nog maar net iets meer dan 20 procent van de nieuwverkoop naar de traditionele autokoper, de rest verdwijnt in een van de zakelijke segmenten waarvan leasing het leeuwendeel voor haar rekening neemt. Zakelijke en private lease tezamen zijn al goed voor bijna 49 procent van de totaalmarkt. Maar zelfs leasing staat dit jaar wat onder druk. Al is hier mogelijk sprake van een tijdelijk effect. Het teruglopend aantal leaseregistraties is namelijk het rechtstreekse gevolg van de marktreactie op de per 1 januari jl. van kracht geworden ‘Tesla-taks’. Voortaan dient de ‘normale’ 22 procent bijtelling toegepast te worden over het prijs-deel boven de 50.000 euro, daaronder blijft 4 procent gelden. Het leidde in december nog tot een hausse (ca. 5000 stuks) aan leaseregistraties van met name dure Tesla’s en Jaguars die normaal gesproken in de eerste maanden van dit jaar geregistreerd zouden zijn. Maar goed, ook het opkomende private lease maakt dit jaar een valse start. En daarvoor is de Tesla-taks niet aan te voeren. Wat dan wel? Toch die hoge prijzen, die ook hun weg vinden naar de leasetarieven? Of neemt de sector ook promotioneel even gas terug op deze margearme auto’s? Het zal een beetje van beide zijn.
0 reacties
Wat betreft de verkoop volumes moet maar aan Revnext gevraagd worden hoe het zal lopen, ha ha, maar wat serieuzer van aard: Dat dealers nog teveel aan de leiband van de ontwikkelingen van anderen in de markt lopen is niet verstandig; wie geen zin heeft in leasedeals die vooral door de grote lessors worden bestierd, zou er goed aan doen om zelf een verhuur, autodeel en/ of leaseactiviteit op te zetten. Bovag zou naar mijn idee er goed aan doen om weer (net als bijna 30 jaar geleden) een actuele en goed doordachte leaseovereenkomst aan te bieden aan haar leden en begeleiding om er professioneel (lokaal) mee om te gaan.
Het is toch te gek voor woorden dat Hema naast de rookworsten een Polo, Fiësta of Karl gaat aanbieden zonder een weerword van de dealers ter plaatse. Kom op mannen en vrouwen: Wakker worden, handelen, NU!
Uit het z.g. milieuoogpunt (waar iedereen de mond van vol heeft toch?) lijkt het mij een goede zaak dat auto’s langer meegaan, er hoeft tenslotte geen nieuwe voor een klant gebouwd te worden. Voor de handel is het niet goed, dat begrijpt iedereen, maar op en gegeven moment is vol toch vol. Of is dit te simplistisch beredeneert?
Jos.