De batterij bestaat dit jaar al 222 jaar en wordt nog altijd verbeterd. In het kader daarvan zet de Chinese fabrikant van elektrische auto’s Aiways enkele batterijtrends op een rijtje, met als slotnoot wat een en ander betekent voor een autofabrikant als Aiways.
Met nieuwe materialen en anders samengesteld zijn batterijfabrikanten nog altijd in staat om de energiedichtheid van een batterij te vergroten. De batterij wordt lichter en compacter, maar ook de snelheid van laden en ontladen wordt nog altijd verbeterd. Moderne lithium-nikkel-mangaan-kobaltoxidebatterijen worden steeds krachtiger, ondanks een afname van de benodigde hoeveelheden mangaan en kobalt. Deze grondstoffen vervangen door minder zeldzame blijft een van de belangrijkste aandachtspunten voor ontwikkelaars.
Prijs
Aiways becijfert dat elektrische auto’s pas met benzine- of dieselauto’s kunnen concurreren als de prijs van een batterijpakket onder de 100 euro per kWh komt. Momenteel is die 130 euro. De zoektocht naar alternatieve grondstoffen die leiden tot een langere levensduur en significant lagere productiekosten reduceert de productiekosten
Tweede leven
Met de toenemende vraag naar batterijen wordt ook het recyclen en hergebruiken van batterijen steeds belangrijker. Aiways onderscheidt drie verschillende toepassingen voor batterijen die aan het einde van hun levensduur zijn gekomen: reparatie, ander gebruik, hergebruik van materialen voor nieuwe batterijen.
Prestatie
Als vierde trend ziet Aiways het gebruik van een hogere spanning om de laadsessies te kunnen verkorten. Een 800 Volt-systeem laadt immers twee keer zo snel op als een 400 Volt-systeem. Bij eenzelfde stroom verdubbelt daarmee ook de weerstand en stijgt de temperatuur van het materiaal. Solid state-batterijen, waarbij de elektrolyten van vast materiaal zijn gemaakt en daardoor minder brandbaar zijn, zouden hier voor betere prestaties kunnen zorgen.
Platform
Aiways ziet dat deze ontwikkelingen steeds sneller gaan, wat het noodzakelijk maakt voor een autofabrikant om daar snel op in te kunnen springen bij de bouw van nieuwe auto’s. “Alleen met een flexibel platform, dat kan worden aangepast aan nieuwe ontwikkelingen, kun je als merk competitief blijven”, aldus Zeeshan Shaikh, hoofd van het technische centrum van Aiways in München.