Het model dat de regering gebruikt om de effecten van fiscale prikkels op de verkoop van nieuwe auto’s te kunnen inschatten, klopt wel degelijk. Als de werkelijkheid uit de pas loopt bij een rekenmodel, moet je het beleid aanpassen, niet het rekenmodel.
Dat schrijven de wetenschappers Bert van Wee en Henk Meurs op de opiniepagina van het FD van 16 april. Zij reageren daarmee op de kritiek van met name CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Die nam staatssecretaris Menno Snel van Financiën de maat door te stellen dat het model niet deugt en dat de verkopen van elektrische auto’s veel te laag worden voorgesteld. Het fiscaal ondersteunen van de verkoop van elektrische auto’s zou daardoor veel meer geld kosten dan waar het model vanuit gaat. “Wij storen ons aan deze kritiek, die de indruk geeft dat onderzoekers de uitkomsten hebben gemanipuleerd voor politieke doeleinden. Wij vinden die suggestie volstrekt onjuist”, aldus de wetenschappers.
0 reacties
Onbegrijpelijk dat een onderzoeksbureau aan zijn opdrachtgever niet wil verklaren welke gegevens en invloeden gebruikt worden om toekomstscenario’s op te stellen. Eind vorig jaar heb ik een groot pakket Revnext gegevens ter inzage gekregen die verklaren waar we op uit komen (volumes auto’s met verschillende aandrijvingen) en fiscale maatregelen bij verschillende scenario’s van beleid. Op geen enkele manier was af te leiden hoe de voorspellingen tot stand zijn gekomen.
Als een consultant geen uitleg wil geven is-ie geen knip voor de neus waard.