Sinds de lancering in ons land (eind april) zijn zestien Bosch Car Service-vestigingen actief met de levering en onderhoud van motorscooter Qooder. Wat zijn de eerste ervaringen in de showroom en de werkplaats?
Na het interview volgt het moment van de waarheid: ook Aftersales Magazine maakt een proefrit. De Qooder blijkt snel en soepeltjes door het stadsverkeer te laveren. Even wennen is dat bij stilstand geen ondersteunend voetje op de vloer nodig is: de achterwiel aangedreven, 281 kilo wegende vierwieler beschikt over een actieve kantelvergrendeling. De rit voert door zuidelijk Nijmegen en zonder rijbewijs A, want juridisch gezien is de Qooder geen motorfiets. Door het beste van twee werelden te combineren – het comfort van de auto, de vrijheid van de motorfiets – denkt de Zwitserse fabrikant een gat in de markt aan te boren.
Andere producten
Vertrek- en eindpunt van de testdrive is Bosch Car Service Thijs de Baaij. Sinds afgelopen voorjaar prijkt ook de Qooder in zijn showroom. “Ik ben altijd op zoek naar andere producten rondom de auto, omdat ik mijn onderneming meer wil zien als een mobiliteitsaanbieder. Dit is een woon-werkoplossing van deur tot deur, file-ontwijkend, OV-mijdend (corona) en parkeervriendelijk. En in de vrije uren heb je een funfactor die betaalbaarder is dan de gemiddelde cabriolet.” De Baaij heeft inmiddels een twaalftal Qooders verkocht. Het klantprofiel: man, veertig-plus en voldoende bij kas om zich zo’n (aanvullend) vervoermiddel te permitteren. Toch is het volgens hem geen product voor de rijkeren der aarde. “Als je stopt met roken, kun je met de vijf euro die je daarmee per dag bespaart de financiering betalen. Het is een verkoopargument dat ik al een aantal keer met succes heb gebruikt.”
De gedachte om juist een autobedrijf te gebruiken als retailkanaal komt uit de hoed van Benelux-importeur Freek Sanders van Well. “Op zoek naar voldoende schaal ben ik gaan praten met vier garageketens. Bosch Car Service pakte direct door. Bovendien is de formule ook actief in België, waar ik Qooder eveneens op de markt ga brengen.” Bijna alle klanten zijn automobilisten die overstappen c.q. herintredende motorrijders. “Mobiliteit krijgt in de maatschappij een andere, bredere invulling”, stelt Sanders van Well. “Elektrisch rijden, sharing, een groeiende voertuigdiversiteit, denk aan e-bikes, scooters. Qooders kunnen een bijdrage leveren om mobiliteit beheersbaar te houden, met name in drukke binnensteden.” In dat verband wekt het geen verbazing dat er in 2021 een elektrische versie komt. De range op papier bedraagt 110 kilometer. “Ik heb er al drie op voorhand verkocht, zonder een gereed product te kunnen tonen.”
In de werkplaats
Voor diagnose stellen aan een Qooder is geen apart merk of model tester nodig. De fabrikant levert de software en kabels om de sensoren op het motorblok uit te lezen. Bij de voertuigspecifieke onderdelen houdt Qooder zelf de regie in handen; de onafhankelijke vervangingsmarkt kan de meer reguliere slijt- en onderhoudsdelen leveren: olie en -filters, accu’s en banden. Voor de driewieler QV3 schrijft de fabrikant een 10W60-motorfietsolie voor, de vierwiel Qooder verlangt 10W40. Het carter omvat 1,7 liter. Bij duizend kilometer vindt de eerste oliewissel plaats, vervolgens is er om de vijfduizend kilometer klein of groot onderhoud. Bij de vierde grote beurt moeten de riemen worden
Prima marge
Sinds de lancering in ons land zijn zestien BCS-vestigingen actief geworden met Qooder. Het netwerk behoeft nog uitbreiding in onder meer de Achterhoek, Groningen, rondom Eindhoven, Rotterdam en Den Haag. De Baaij stapte als eerste in, maar pas nadat iedere medewerker zijn zegje had kunnen doen. “Als zo’n onbekend product niet gedragen wordt door het team, ook met het oog op de werkplaats, houdt het op. Ik heb tijd vrijgemaakt om iedereen de nodige rondjes te laten rijden, zodat ze een goed beeld kregen. Pas toen men collectief enthousiast bleek, ben ik er daadwerkelijk mee aan de gang gegaan.”
‘Windscherm monteren, beugels, koffer – het is weer eens wat anders’
Naast de reguliere aftersales zijn het volgens hem de extra’s die Qooder interessant maken. “Wat verdien je tegenwoordig nog met accessoires aan een personenwagen? Bij Qooder kun je nog aan upselling doen, denk aan de koffer achterop, een helm, telefoonhouder. Allemaal met een prima marge.” Qooder ondersteunt de dealers met marketingmaterialen en activiteiten op sociale media. In ontwikkeling is verder een shop-in-shop-formule, die komend najaar gepresenteerd gaat worden aan de dealers. Doel is een uniform beeld neer te zetten bij alle deelnemende BCS-garages.
Instructie
Instructie van de monteurs gebeurt door middel van video’s en – november 2020 – in het opleidingscentrum van Bosch in Barneveld. Dat laatste betreft alle technisch en commercieel personeel van BCS-bedrijven die Qooder in hun portfolio hebben. Regulier onderhoud is volgens Sanders van Well “appeltje-eitje.” Er staat twee tot drie uur voor. Technisch uitdagend kun je het niet noemen, anderzijds vinden monteurs het wel leuk als afwisseling. Windscherm monteren, beugels, koffer – het is weer eens wat anders.” Onderhoud gebeurt aan de hand van uitleessoftware die de fabrikant levert.
Thijs de Baaij heeft geen extra monteur aangetrokken, “daarvoor zijn de aantallen nog te klein. Wel moeten al mijn vier autotechnici de Qooder kunnen onderhouden, net zoals iedereen keurmeester is, 1e monteur en alle voorkomende werkzaamheden kan uitvoeren. Uiteindelijk bepaalt de klant waar hij na de garantieperiode met zijn Qooder heengaat voor onderhoud. De sales loopt via BCS, maar de aftersales is niet gereguleerd. Hoewel het voor de hand ligt om het bij je dealer te doen.”