De autobranche ziet zich na de dieselverbod-uitspraak in Duitsland geconfronteerd met een probleemkind. Particuliere eigenaren en leasemaatschappijen zullen hun boekhouding moeten aanpassen. Toch heeft diesel toekomst, betoogt restwaardespecialist Autotelex in een gastcolumn.

“Restwaarden komen nog verder onder druk na berichten uit Duitsland dat uitsluitend Euro 6 diesels nog een plekje hebben in diverse binnensteden. Het imago van diesel is al slecht en dit nieuws helpt niet. Autotelex loopt niet vooruit op de zaken, maar volgt de restwaardeontwikkelingen in Nederland op de voet en past aan waar nodig. Al twee jaar is het noodzakelijk diesel harder af te waarderen dan benzine en dat zullen we dus nog wel even blijven doen.

Vanaf WLTP Euro 6c

Het is niet genoeg om alleen Euro 6 toe te staan, zeker in het licht van de vele Euro 6 sjoemeldiesels, waardoor zelfs veel Euro 5 motoren nog schoner zijn dan Euro 6. En juist NOx, waar de sjoemeldiesels zo enorm slecht mee scoren, is de moeite waard om aan te pakken. Fijnstof komt namelijk voor meer dan tachtig procent van remmen en banden en dan kan je beter alle auto’s verbieden. En als de focus dan is waar hij moet zijn, op het terugdringen van NOx, dan kan je bedenken dat binnensteden alleen nog Euro 6c en verder zouden moeten toestaan. Hoewel de WLTP voor veel ophef zorgt, wordt langzaam maar zeker duidelijk dat diesels vanaf de Euro 6c norm vrijwel even schoon zijn als benzinemotoren. In theorie waren ze dat ook al bij de Euro 6b norm, maar hiervoor werden de grenswaarden nog getoetst volgens de NEDC en dat gaf ruimte voor gesjoemel. Met de WLTP is die ruimte er niet (hoewel de creativiteit van de fabrikanten niet onderschat moet worden) en zo kunnen grenswaarden niet langer met een factor tien tot zelfs dertig keer overschreden worden in de praktijk. En dat geeft nieuwe kansen voor de diesel.

Keihard nodig

Diesel heeft de toekomst. Jazeker, mits Euro 6c of hoger. Want dieselauto’s zijn keihard nodig om de Europese CO2 doelstellingen te halen, die al in 2021 op gemiddeld 95 gram zijn vastgesteld. Met alleen benzine lukt dat niet, en ook het aandeel elektrisch zal nog onvoldoende zijn tegen die tijd. Lang niet alle fabrikanten hebben diesel afgezworen en meerdere hebben gloednieuwe en zeer schone en efficiënte dieselmotoren ontwikkeld. Het is slechts een kwestie van tijd (en pers) voordat de publieke opinie weer op de nieuwe feiten is gebaseerd en diesel weer de kans krijgt die het verdient.” Joost Klaren, Autotelex
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties