Drie stuks. Zoveel 50-jarige Golfs zijn er geregistreerd in het actieve Nederlandse wagenpark. Sindsdien zijn ruim er 300.000 bijgekomen, alle modelvarianten meegerekend. Maar hoe ziet het park er precies uit anno 2024?

Het drietal is volgens dataleverancier RDC uitgerust met de zwaarste motorisering uit dat jaar, de 1,5 liter versie met enkele carburateur. Anno 2024 is er nog altijd een ‘1500’-versie, maar die TSI weegt wel dik 1200 kilo terwijl die vroegste exemplaren zo’n 380 kilo lichter waren. Daar staat wel een grotere auto tegenover, bijna een halve meter langer, een lucifer hoger en 18 cm in de breedte erbij. Was toen de lichtste versie nog een 1,1-liter, tegenwoordig kan het nog wat compacter door een cilinder weg te laten en de inhoud onder de litergrens te laten. Uiteraard werd het zuiniger, schoner en veel krachtiger.

Zo laat vijftig jaar Golf in acht generaties de stand van zaken in de autowereld zien. De komst van dieselmotoren, vierwielaandrijving, cabriodaken, startstopsystemen, elektrische aandrijving, ADAS, de Golf was er steeds bij. Niet altijd als eerste en niet altijd even succesvol. Ook bij dieselgate ontbrak de Golf niet. Was de iconische leasebak ooit nog een grijze Golf diesel, sinds 2019 is dat een witte Tesla Model 3. Het kan verkeren. Of, zoals ze bij Netscape en Nokia middels duurbetaalde lessen moesten leren: succes biedt geen garantie voor de toekomst.

Wat is een Golf?
Maar wat is eigenlijk een Golf? We hebben immers ook te maken met derivaten zoals CrossGolf en Golf Plus of Golf Sportsvan. Of de tijd dat een Golf met klassiek kontje Vento, Bora, of toch weer Jetta heette. Voor wie de naam Eos associeert met Griekse mythologie of met Japanse fotocamera’s, Volkswagen voerde de naam een tijd voor diens cabrio met Golf-bouwstenen. Met de komst van de derde generatie kwam ook de stationwagenversie op de markt als Golf Variant om vervolgens een blijvertje te blijken. De analyse die we hier brengen heeft als onderliggende voorwaarde dat als type Golf wordt gevoerd. Dus wel een CrossGolf maar geen Bora of Eos.
Zowel de introductie van het startstopsysteem als van elektrische aandrijving zagen we decennia geleden al bij Golf-modellen gebeuren maar de echte doorbraak van beide kwam elders.

De wagenparkdata analyseren op koetswerktype is desondanks uitermate complex. We begonnen dit verhaal met drie exemplaren uit 1974. Net noemden we al de introductie van de eerste station ten tijde van de derde generatie. Dat drietal staat echter formeel bij RDW te boek als stationwagen, terwijl hatchback weldegelijk een voorkomend koetswerktype is in de data. (En dit gebeurt bij veel merken.) Het zijn er bijna 245.000 als we het vinkje achter hatchback voor waarheid houden. Het kenmerk ‘stationwagen’ levert 48.233 kentekens op, dus inclusief die drie hatchbacks uit 1974. Analyse op type Golf Variant levert een geloofwaardiger getal op van zo’n 25.000 stuks.
Brandstofmix
We noemden al even die iconische Golf Diesel, maar in het actieve park wordt dat beeld steeds meer een herinnering. Als de trend zich doorzet dan houdt de bodem van tien procent marktaandeel binnen het totale Golf-parkvolume niet lang meer stand. Acht van de tien Golfs nuttigen inmiddels benzine. Maar, dat gezegd hebbend, de elektrische varianten zijn samen en inclusief hybride nog niet groot genoeg om de diesel voorbij te streven. Met nog geen tienduizend volelektrische exemplaren pakken die een marktaandeel van 3,25 procent op alle actieve Golf-kentekens in ons land. Dat er nog 36 registraties op biobrandstof voorkomen en 261 CNG-klanten kunnen we wel wegzetten als de meer zeldzame versies in de vloot, net als LPG dat goed is voor 562 stuks.
Eigenaren
Dat 87 procent van het volume aan vijftig jaar Golf ten naam staat van een particulier, ik kan niet zeggen dat het me verbaast. Als we echter 2019 als oudste bouwjaar kiezen, dan verschuift de mix aanzienlijk. Het aandeel particulieren zakt onder de helft en lease is goed voor een derde van het volume. Kleinzakelijk plus fleet is samen van een vergelijkbare omvang als de voertuigbranche zelf. Met zeshonderd huur-Golfs is de rentalmarkt goed voor 1,4 procent.
