Het nieuwste Relatie Onderzoek Dealer Importeur (RODI) van BOVAG Autodealers laat zien dat de algemene waardering voor deze relatie in 2024 een kleine verbetering kende: deze steeg van 6,0 naar 6,1. Tegelijkertijd daalde het gemiddelde cijfer over alle stellingen van 5,8 naar 5,6.
Deze daling wijst op verschil tussen het algemene gevoel van dealers en hun oordeel over concrete thema’s in de dagelijkse praktijk. De voortgaande, deels gedwongen, consolidatie in het dealerlandschap zorgt bij sommige ondernemers voor ontevredenheid, maar ook margedruk en investeringsruimte zijn reden tot zorg.
In het RODI-onderzoek wordt sinds vorig jaar gewerkt met zes hoofdonderwerpen die aansluiten bij de veranderende contractvormen en het agentuurmodel: Samenwerking, Rendement, Eindklantcommunicatie en – dienstverlening, Data delen, Sales en Aftersales. Uit de resultaten blijkt dat Samenwerking en Data delen net boven het gemiddelde scoren (respectievelijk 6,3 en 6,1), terwijl Rendement (5,2) en Sales (5,3) lager uitvallen dan vorig jaar. Ook de thema’s Eindklantcommunicatie (5,6) en Aftersales (5,6) laten een daling zien.
Verbeterpunten
Compensatie door de importeur bij tegenvallende marktomstandigheden blijft met een 5,0 een knelpunt, en de score voor voorgeschreven interfaces en software (eveneens 5,0) laat zien dat de digitalisering niet altijd aansluit op de dagelijkse werkvloer. De klanttevredenheidsmetingen staan met 4,7 onderaan de waarderingslijst, wat erop duidt dat de manier waarop OEM’s klantfeedback verzamelen soms botst met de praktijk bij de dealer. De verwachte toekomstige winstgevendheid (nu 4,6 tot 4,7) is daarbij één van de grootste zorgpunten: een daling van bijna een punt ten opzichte van vorig jaar. De merkgebonden klantapp scoort met 4,4 zelfs lager dan in 2023, een daling van 1,5 punt.
Hoogste scores
Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen zichtbaar. Het verdienmodel op onderdelen en de informatievoorziening rondom de leveringsstatus van bestelde auto’s kregen er beide een punt bij vergeleken met vorig jaar. Dealers zijn daarnaast voorzichtig positiever over de advisering die zij van de buitendienst ontvangen; met een 7,0 is dit ook dit jaar weer een relatief hoog gewaardeerd onderdeel. Uit de resultaten blijkt bovendien dat de concurrentiepositie van captive financieringsmaatschappijen (6,6) en de ruimte voor andere producten en diensten in de dealerorganisatie (6,8) hoger scoren dan in 2023. Ook de manier waarop dealers aftersalesdata delen met OEM’s (6,3) krijgt een lichte plus.
Bert de Kroon, voorzitter van BOVAG Autodealers, erkent dat de markt flink in beweging is en dat de sector daarvoor nog niet overal is toegerust. “Het licht hogere algemene waarderingscijfer stemt uiteraard positief, maar de lagere scores op inhoudelijke thema’s laten zien dat dealers en importeurs elkaar beter moeten blijven vinden. We ontkomen niet aan kostenbeheersing en een efficiëntie-slag, maar laten we bij alle veranderingen oog houden voor wat er op de werkvloer goed gaat. Als we gezamenlijk blijven investeren in praktische digitale voorzieningen, heldere data-uitwisseling en een realistische marge, maken we onze sector veerkrachtiger en toekomstbestendiger.”
Geen ranglijst per merk
In 2024 zijn de resultaten van 22 merkorganisaties opgenomen in het RODI-onderzoek, dat van november tot en met december 2024 heeft plaatsgevonden. Er is geen ranglijst of totaalrapportage per merk; BOVAG deelt alleen een algemene benchmark . Het volledige RODI-rapport is niet openbaar beschikbaar en wordt alleen op individueel dealerniveau gedeeld met betrokken partijen, zodat elke dealerorganisatie met zijn eigen OEM aan verbeterplannen kan werken.