Ouderdom komt met gebreken, is een bekende tegeltjeswijsheid. Bijna iedere vijftiger kan daarover meepraten. Meer sportblessures, een pilletje tegen het cholesterol of een te hoge bloeddruk, om over de bètablokkers, die de stresshormonen onder controle moeten houden, nog maar te zwijgen. Daarnaast worden steeds vaker slijtagedelen als knieën en heupen na een diagnose vervangen. Kortom: de op leeftijd komende mens lijkt in een aantal opzichten op ons, gelukkig voor de aftermarket, ouder wordende wagenpark, dat door de apk (vergelijk het met de huisarts) en de werkplaats (als de chirurg) tot op hoge leeftijd op peil wordt gehouden.
Onlangs werd in het economenvakblad ESB gepleit voor het middels een sloopsubsidie actief verjongen van ons wagenpark. Enerzijds moet zo’n subsidie de EV-transitie een boost geven en anderzijds het milieu dienen. Daarbij pleitte één van de schrijvers van het artikel bij radiozender BNR voor een inkomenstoets, vanuit de veronderstelling dat de minder draagkrachtige consument vaak in een oude rokende diesel, dan wel brandstof slurpende benzineauto rijdt.
De maatregel van een sloopsubsidie is al vaker genomen en zet meestal weinig zoden aan de dijk. Daarnaast zien aftersalespartijen natuurlijk niets in zo’n slooppremie, die hun verdienmodel direct onder druk zet. Een dergelijke subsidie zal ook voldoende groot moeten zijn, wil je berijders uit een auto van om en nabij de 5000 euro naar een EV-model van 25.000 euro willen bewegen, als er voor dat bedrag al voldoende aanbod is. Voorlopig is 35.000 of meer eerder de norm voor een tweedehands EV. Dat verschil overbrug je niet met 2500 euro overheidssubsidie. Zelfs niet als je daar de algemene EV-bijloop bij op zou tellen, als die al blijft bestaan. Bovendien zit de huidige overheid al erg krap bij kas.
Nee, er zijn geen snel werkende pilletjes tegen de stikstof- en CO2-uitstoot. Om de EV-transitie te bewerkstelligen, zullen helaas drastischer maatregelen moeten volgen, maar wel in een tempo dat realistisch is voor de kleine mobiliteitsondernemer die niet zo snel kan omschakelen. Europarlementariër Sander Smit vertaalde dat met het omzetten van de Green Deal in een Real Deal. Daarmee kan het slopen achterwege blijven en veel subsidiegeld in de pocket blijven.