De verkoop van nieuwe auto’s in Nederland zal de komende jaren sterk dalen, naar een aanmerkelijk en structureel lager niveau dan brancheorganisaties nu verwachten: iets meer dan 250.000 in het jaar 2026. Daarvan is circa de helft (130.000) privélease.

Die opvallende prognose deed Arno Onink van onderzoeksbureau Trend-Rx gisteren tijdens de Automotive Insiders-bijeenkomst ‘De autofabrikant en de toekomst van aftersales’. In tegenstelling tot Bovag en RAI Vereniging (415.000) gaat Onink uit van 356.000 nieuw verkochte auto’s in 2017. Voorbij die horizon voorspelt hij een aanhoudende glijvlucht. Aan die radicaal lagere verkoop liggen volgens Onink demografische, financiële en technische factoren ten grondslag. Zo zal de gemiddelde leeftijd van een personenwagen in Nederland doorgroeien naar 12,2 jaar in 2026 (2006: 8,4 jaar; 2016: 10,2 jaar). Daarnaast neemt sinds de eeuwwisseling de groei van het bruto binnenlands product af, wat duidt op relatieve verarming – met name bij jongeren. Verder heeft de groep ouderen die koopkrachtig genoeg is om een nieuwe auto aan te schaffen momenteel haar piek bereikt. Ook stijgt het aantal eenpersoons huishoudens. Dat laatste niet zozeer vanwege de aanwas van singles in stedelijke gebieden maar door overlijden van de partners van senioren. Stuk voor stuk factoren die de rem zetten op de aanschaf van nieuwe auto’s.

Trendsettend

Tijdens de AI-bijeenkomst gaf René Seyger (foto), partner bij adviesbureau Roland Berger, aan dat het zakelijke aandeel bij de verkoop van nieuwe auto’s verder zal toenemen, mede door een stijgend aandeel van privélease. Vooral de mobiliteitsbehoefte in de stad c.q. stedelijke regio’s zal hier trendsettend zijn. Zodra het maandbedrag van een privéleasecontract onder de honderd euro komt, neemt de onbalans tussen de particuliere en zakelijke verkopen alleen maar toe – met dramatische gevolgen voor het verdienmodel van met name dealerbedrijven. Verder wees Seyger op onderzoek waaruit blijkt dat de jongere generatie minder geïnteresseerd is in (het bezit van) de auto. Dat geldt vandaag de dag weliswaar niet voor de oudere landgenoten, maar Seyger waarschuwde deze groep niet als graadmeter te hanteren. De oudere autokoper vertoont namelijk kopieergedrag: zijn schijnbaar hoge interesseniveau is afgeleid van de vroeger jongere generatie, die nog wél interesse had in auto’s en het bezit ervan. Het is slechts een kwestie van tijd dat ook senioren de auto minder hoog op hun agenda hebben staan.

Nieuwe mobiliteit

Leasemaatschappijen, al of niet in combinatie met de autofabrikant, zijn volgens Seyger het best geëquipeerd om de moderne klant te bedienen. Conform het concept van de nieuwe mobiliteit (‘smart mobility’) koestert die slechts de wens om van A naar B te gaan. In het verlengde daarvan zal gestuurd onderhoud ook een groeiend segment zijn.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties